Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Italská vína a sýry

Platnost od 15.7 .2015 do 11.8 .2015


Italská vína a sýry - strana 6



















































     

Italská vína a sýry - strana 6

Sý r y – Pie m o n te Gorgonzola & Mascarpone • bal.: 150 g • cena za 150 g 90 39, Gorgonzola piccante Gorgonzola dolce • bal.: 200 g • cena za 200 g • bal.: 400 g • cena za 400 g 49,90 57, 89,90 103, 39* 39* 89* 45, archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Gorgonzola Cremoso • bal.: 150 g • cena za 150 g 36,90 42, 44* Gorgonzola s kůrou • bal.: cca 750 g • cena za 1 kg 90 209, GORGONZOLA Gorgonzola s kůrou, bez kůry • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg od 39* 241, 195,90 225, 29* G orgonzola je sýr slámové barvy s typicky modrozelenou plísní, krémovou texturou a  oříškovou chutí. Svůj název dostala podle města Gorgonzola, ležícího východně od  Milána. Ve  zdejších jeskyních zrála již v 9. století a od té doby její obliba vytrvale roste. Dnes se vyrábí zejména v severních italských regionech Piemont a  Lombardie, od  roku 1996 se gorgonzola z těchto oblastí může pyšnit značkou D. O. P. (chráněné označení původu). Gorgonzola je výrobním postupem velmi blízká roquefortu, na rozdíl od  něj se ale nevyrábí z  mléka ovčího, ale kravského. Typická plíseň se původně v  oblasti vyskytovala zcela přirozeně, dnes je výsledkem složitého procesu, který trvá obvykle 3–4 měsíce. Podle doby zrání a intenzity chuti rozlišujeme jemnější a sladší gorgonzolu dolce a intenzivnější gorgonzolu piccante (též naturale). Své nezastupitelné místo má gorgonzola ve společnosti těstovin nebo risotta, velmi oblíbená je také v kombinaci se sladkými červenými víny. 6 cE1516_01-11.indd 6 ITALSKÁ VÍNA A SÝRY 7/1/15 1:09 PM