Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 29.7 .2015 do 11.8 .2015


Čerstvé potraviny - strana 5



















































     

Čerstvé potraviny - strana 5

5. díl SERIÁL O NORSKÉM LOSOSU Vážení zákazníci, jedním z  hodně diskutovaných témat ohledně norských lososů je očekávání jejich množství. V tomto díle se dočtete, jak je to s předpovědí množství a jaké jsou hlavní ukazatele dostupnosti. NORSKÝ LOSOS A JEHO BUDOUCNOST • Přibližně 60 % celkového množství lososa pochází z chovu. Nejvíce ho pochází z Norska, Chile, Skotska a Kanady. • Obecně se má za to, že konzumovat lososa je zdravé díky obsahu proteinů a Omega-3 mastných kyselin. STAGNUJÍCÍ VOLNÝ LOV – ROSTOUCÍ AKVAKULTURA 180 000 Akvakultura Volný lov 140 000 Spotřeba ryb 120 000 Losos obecný 100 000 80 000 60 000 40 000 20 000 0 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014 2016 2018 2020 2022 (odhad) (odhad) (odhad) (odhad) zdroj dat: Marine Harvest CEE Světová banka předpokládá dle svých analýz (Fish to 2030), že akvakultura zaplní nedostatek ve volně lovených rybách a že 63 % celkové spotřeby bude představovat akvakultura. Dále se předpokládá, že populace vzroste do roku 2030 o  20,2 % a  s  tím spojená produkce ryb o 23,6 %. V roce 2030 by měla být průměrná světová spotřeba ryb na obyvatele 18,2 kg. Tento nárůst spotřeby ryb by měla pokrýt právě akvakultura. PRŮMĚRNÁ SVĚTOVÁ SPOTŘEBA RYB NA OBYVATELE Hlavními ukazateli dostupnosti norského lososa jsou: 1) množství biomasy 2) cena krmiva 3) množství plůdku V blízké budoucnosti jsou dané ukazatele na dobré úrovni. Očekává se dostupnost lososů 4+ kg. Avšak nedá se předpovídat cena krmiva a množství plůdku. Toto je i pro producenty velká neznámá. První předpovědi po nasazení malých lososů do moře jsou možné až po 2 letech. Dalším důležitým faktorem je teplota vody, která ovlivňuje životní cyklus na  úrovni rychlosti růstu. Pokud je teplejší zima, je množství lososa větší za krátkou dobu. Avšak v dalších letech jich bude málo – vyšší cena. A růst samozřejmě ovlivňují také onemocnění. kg/osoba tisíc tun živé váhy 160 000 18,5 18,0 17,5 17,0 16,5 16,0 15,5 15,0 2000 2006 2010 2020 2030 (odhad) (odhad) Losos obecný steak Sardinka obecná lat.: Salmo salar vel.: 200–250 g/ks původ: Norsko, chov cena za 1 kg lat.: Sardina pilchardus vel.: 32–34 ks/kg původ: Francie, lov cena za 1 kg 239,00 149,00 274,85* Okoun nilský filet lat.: Lates niloticus vel.: 300–1100 g/ks původ: Tanzánie, Uganda, lov cena za 1 kg 171,35* – RYBA VELMI PODOBNÁ VLKOVI MOŘSKÉMU – IDEÁLNÍ TEPELNOU ÚPRAVOU JE GRILOVÁNÍ NEBO PEČENÍ S ČERSTVÝMI BYLINKAMI 219,00 251,85* lat.: Hippoglossus hippoglossus vel.: 300–600 g/ks původ: Dánsko, lov cena za 1 kg 00 319, k .14 17:38 5 cF1517_01-16.indd 5 366,85* Mořčák kuchaný lat.: Morone chrysops vel.: 300–600 g/ks původ: Nizozemsko, chov cena za 1 kg 00 249, 286,35* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Halibut grónský filet www.makro.cz 15.7.15 12:01