Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure korýši

Platnost od 11.4. do 8.5.


Epikure korýši - strana 10


Epikure korýši - strana 10

Lov krabů Krabí sezona trvá od září do února – v té době mají na krabi nejvíce masa a pohybují se v mělkých vodách. e Loví se do klecí s rybí návnadou, které se spouštějí z lodi do hloubky desítek metrů a vytahují se pomocí hydraulických jeřábů. Krabi se ihned třídí, aby se v klecích navzájem nenapadali, podměrečné kusy a samice se vracejí zpět do moře. Na některých lodích se rovnou zavařují do konzerv. Kuchyňská úprava Kraba hnědého a další takzvané široké kraby lze koupit živé, vařené i mražené. Poměrně dobře snášejí transport. Vaří se stejným způsobem jako humr – zaživa ve vařící vodě či vývaru. Největší množství jemného masa obsahují klepeta a určité množství se nachází také v těle samců, tělo samic neobsahuje téměř žádné. Maso se konzumuje vařené, hodí se jako přísada studených salátů, lze ho také péci. Vydlabaný a očištěný krunýř se dá použít na servírování salátů nebo se v něm může krabí maso dále zapékat. Celosvětový vývoj produkce dle druhů po rocích v tunách 1 800 000 krab hnědý Krab kamčatský Krab kamčatský se do prodeje nejčastěji dostává již předvařený. Stačí ho spařit a vyjmout jemné maso, které se skvěle uplatní v receptech studené kuchyně, lze ho ale také servírovat teplé s různými přílohami. Konzervované maso upravované na teplý způsob by se nemělo dlouho zahřívat, aby neztuhlo. krab zelený ostatní krab kamčatský 1 500 000 1 200 000 900 000 600 000 300 000 ský 0 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Vzhledem k tomu, že se maso kraba kamčatského rychle kazí, nelze ho přechovávat do druhého dne. Pro maximální požitek z jemného masa je potřeba šetřit kořením, což ostatně platí pro většinu mořských plodů a ryb. korýši cE1209_01-16.indd 9 9 27.3.12 13:30