Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure korýši

Platnost od 11.4. do 8.5.


Epikure korýši - strana 4


Epikure korýši - strana 4

Kontrola kvality a zpracování Vždy je třeba zkontrolovat, zda jsou dovezení humři v dobrém stavu. Měli by být čistí, nepoškození, se všemi částmi těla. Základním znamením kvality je jejich pohyb. Humři v dobré kondici začnou veslovat zadníma nohama a pokoušejí se otvírat klepeta. Pokud se humr zvedne za krunýř, měl by hýbat ocasem a klepety. Kusy, které se nemají příliš k životu, je vhodné ihned zpracovat. Humra je třeba nejprve důkladně očistit kartáčem ve studené vodě. Nejčastěji bývá usmrcován přímo při vaření vložením hlavou napřed do velkého hrnce s 5 l vroucího vývaru nebo vařící vody. Poté se buď vyjme a krájí k dalším úpravám, nebo se nechá dovařit, čímž získá typickou červenou barvu. V některých kuchařských knihách se uvádí šetrnější usmrcení přeříznutím míchy ještě před vařením. Kuchyňská úprava Základní úpravou kanadského humra je vaření v jemně okořeněném vývaru, například court-bouillon. Vařený humr se často servíruje celý, na stole by neměly chybět kleště a vidlička na humry. K řadě receptů je třeba humra odborně naporcovat. Nejchutnější maso je v klepetech a v ocasu, to se hodí například na medailonky. Pokud se vařící lázeň použije pouze k usmrcení humra, lze jeho maso dále péci, blanšírovat nebo grilovat, přidat do hustých polévek či omáček. Velmi široké využití má rovněž ve studené kuchyni na přípravu nejrůznějších salátů. Při přípravě je vhodné nechat humrovi klepeta svázaná gumou, aby se předešlo zranění. Jemné humří maso rychle podléhá zkáze, humra je proto třeba připravit nejlépe v den nákupu a zkonzumovat hned poté. Jak dlouho se vaří humr? Je třeba řídit se podle váhy. 500 g humra vaříme cca 10 minut. 1 kg humra zhruba 13 minut. A humra okolo 1,5 kg vaříme asi 16 minut. Tipy pro přípravu • Pokud se humr servíruje vcelku, měl by se vařit přivázaný břišní stranou k dlouhé vařečce, aby se nezkroutil. Hrozí také poškození tykadel, která jsou výraznou ozdobou pokrmu. • Ze zabitého, ale ještě syrového humra lze vyjmout tzv. corail na výrobu humřího másla. Po uvaření corail zčervená a ztvrdne. • Maso z ocasu se dá vyloupat bez použití nože a použít ho na přípravu medailonků. Ocas se odkroutí od krunýře, rukou se zatlačí ze stran na zadeček, tím se ocas rozlouskne, otevře se krunýř a maso zůstane vcelku. 4 korýši cE1209_01-16.indd 4 28.3.12 14:29