Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure korýši

Platnost od 11.4. do 8.5.


Epikure korýši - strana 5


Epikure korýši - strana 5

Humr severský Humr severský (Nephrops norvegicus) známý také pod italským názvem scampi obývá rozsáhlé oblasti severovýchodní části Atlantského oceánu od Islandu až k břehům Maroka. Nejvýznamnější loviště jsou v Severním moři, u pobřeží Anglie, u atlantských břehů Francie, Španělska a Portugalska. Loví se také ve Středozemním a Jaderském moři, avšak v menší míře. V zemích výskytu je běžně k dostání na trzích, ale málokdy živý, nemá totiž takovou odolnost jako jeho větší příbuzní. Humr severský se vyskytuje také pod jmény scampi, garnát císařský nebo langustina. Grilovaný humr s vařeným chřestem 2 porce 2 humří ocasy, 50 ml rozpuštěného másla, 1 lžíce jemně nasekané natě z mladé cibulky, 1 lžička citronové šťávy, ¼ lžičky citronové kůry, na špičku nože mletého barevného pepře Chřest 8 stonků bílého chřestu, 10 g másla, sůl, 2 bobkové listy, 4 kuličky pepře, 2 snítky, tymiánu, čerstvě mletý pepř Ocasy z krátce povařeného humra podélně rozpůlíme. Zbylé suroviny smícháme v misce. Vzniklou pastou potřeme humry a grilujeme je na středně rozehřátém grilu nejprve krunýřem otočeným nahoru. Zhruba po 5 minutách je obrátíme, znovu potřeme pastou a grilujeme dalších 5 minut. Ve vysokém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s máslem a kořením. Zmírníme teplotu, vložíme pečlivě oloupaný chřest a vaříme na mírném plameni do změknutí (asi 10 minut dle tloušťky chřestu). Vyjmeme, necháme okapat a ihned servírujeme. Přelijeme holandskou omáčkou, která se výtečně hodí k humřímu masu i ke chřestu. Nahnědlé zbarvení humra severského nemusí být vždy na závadu, záleží na místě, kde byl vyloven. Často se objevuje u exemplářů pocházejících z moře s písčitým dnem. Čerství humři severští jsou růžoví a jejich maso je téměř průhledné. Mizející čerstvost se pozná podle oranžového zbarvení a ztráty průhlednosti. Nejlepší je řídit se čichem. Pokud se humr uchopí za krunýř a několikrát se pohne jeho zadečkem směrem dolů, u čestvého exempláře by neměl být cítit nepříjemný zápach rybiny. Maso humra severského lze využít k vaření, pečení i ke grilování. korýši cE1209_01-16.indd 5 5 28.3.12 12:05