Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure korýši

Platnost od 11.4. do 8.5.


Epikure korýši - strana 6


Epikure korýši - strana 6

LANGUSTA Kuba Základní druhy Langust existuje velké množství, ale komerčně se loví pouze některé z nich. Především je to langusta evropská (Palinurus elephas), langusta růžová neboli mauretánská (Palinurus mauritanicus), langusta japonská (Palinurus japonicus) a langusta nádherná (Palinurus ornatus). Jednou z nejchutnějších a nejvýznamnějších langust druhu Panulirus, které žijí většinou v tropických mořích, je langusta karibská (Panulirus argus). Tito živočichové dorůstají v průměru do délky 30 cm, i když lze nalézt až půlmetrové jedince. Langusty rostou velmi pomalu a samičky kladou vajíčka jen jednou za dva roky. Francie Mauritánie Lov langust Langusty se zpravidla loví od června do prosince do zvláštních sítí, případně se k tomu využívají krabí či úhoří zábrany připevněné ke břehu. Z míst výlovu se převážejí v bednách vystlaných slámou za podmínek podobných jako u humrů. Na rozdíl od nich jsou však langusty velmi choulostivé na přepravu a jejich vysoká úmrtnost ještě zvyšuje jejich cenu. V době tření je povolen pouze prodej samců. V té době jsou k mání především mražené langusty. Langusta a humr Anglický název langusty „spiny lobster“ (ostnitý humr) způsobuje, že si ji řada lidí plete s humrem. Langusty však nemají velká klepeta, pouze zakrslá klepítka na prvním páru nohou. Dalším charakteristickým znakem jsou tykadla delší než tělo, která langustám, lovícím převážně v noci, slouží k průzkumu okolí. Langusta na víně 2 porce 1 langusta (asi 1 kg), 1,5 dl suchého bílého vína, 20 g hladké mouky, 100 g másla, 1 lžíce olivového oleje, čerstvě mletý pepř, sůl Langustu usmrcenou krátkým varem rozřízneme na polovinu a obě části z obou ob stran poprášíme moukou. Vložíme je do pekáčk u s rozehřátým máslem a olejem, o me, áslem osolí opepříme a ze všech stran opečeme. Podlijeme vínem a 10 minut pečeme v troubě přede hřáté na 180 °C. Okamžitě podáváme , nejlépe na salátu z čerstvé zeleniny. V případě, že se maso bude ještě péci či grilovat, stačí langustu vařit jen dvě minuty. Na krunýři langust jsou ostré zoubky a jejich tělo je vybaveno ostny, na což je třeba dát pozor při přípravě. 6 korýši cE1209_01-16.indd 6 29.3.12 10:42