Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Jídlo, potraviny

Platnost od 11.4. do 24.4.


Jídlo, potraviny - strana 14


Jídlo, potraviny - strana 14

Objevte svět sushi S CHCETE-LI DO ODLEHČENÉHO JARNÍHO JÍDELNÍČKU ZAŘADIT TROCHU EXOTIKY, ZKUSTE JAPONSKÉ SUSHI. TRADIČNÍ JÍDLO OBSAHUJE MALÉ MNOŽSTVÍ KALORIÍ A JEHO OSVĚŽUJÍCÍ CHUŤ SI ZÍSKÁVÁ STÁLE VÍCE PŘÍZNIVCŮ PO CELÉM SVĚTĚ. ushi je tradiční japonské jídlo s více než tisíciletou historií. Jeho kořeny sahají do jihovýchodní Asie, kde se ryby uchovávaly kvašením s rýží. Postup se v různých obměnách šířil přes Čínu a v průběhu staletí se dostal i do Japonska, odkud si ho „adoptoval“ zbytek světa. Exotický pokrm je stále oblíbenější i v tuzemských končinách, a to především díky netradiční svěží chuti a relativně nízkému obsahu kalorií. Sushi připravené z kvalitního čerstvého masa obohacuje lidské tělo o zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, minerály a proteiny. Do jídelníčku ho často zařazují také aktivní sportovci – japonský pokrm totiž nabízí ideální „koktejl“ tuků a bílkovin. SEZNAMTE SE Sushi se nejčastěji připravuje z čerstvého, tepelně nezpracovaného rybího masa – zejména z lososa, tuňáka, mořského úhoře či halibuta – a podává se spolu s jemně nakyslou rýží uvařenou ve speciálním nálevu. V některých kouscích se objevují také plody moře a různé druhy zeleniny (nejčastěji avokádo, okurka či ředkev). Sushi může být zabaleno do mořské řasy nori (Maki sushi), případně podáváno pouze na válečku z rýže (Nigiri sushi). Servírováno může být také sashimi – sousto syrové ryby bez rýže. Všechny druhy se jedí pomocí jídelních hůlek a těsně před konzumací se namáčejí do sójové omáčky smíchané s kouskem zeleného japonského křenu wasabi. Nedílnou součástí lahodného pokrmu je marinovaný zázvor, který pomáhá neutralizovat chuť mezi jednotlivými kousky. Malý slovníček pojmů California roll – sus hi s rýží po obvodu a mořskou řasou nori skrytou uvnitř Kikkoman – japonská sójová omáčka, do níž se jednotlivé kousk y sushi namáčejí těsně před konzumací Maki sushi – malé vál ečky rýže s nejrůznější náplní ob alené mořskou řasou nori Nigiri sushi – váleče k rýže, na jehož vrcholku bývá položen kousek syrové ryby nebo vařené kre vety Nishiki – japonská rýž e, která se používá k výrobě sushi. Má ku latá zrna a po uvaření je lepkavá Sashimi – sousto syr ové ryby bez rýže Temaki – kornoutek řasy nori, v němž se skrývá rýže s různorod ou náplní Wasabi – pálivý japon ský křen bohatý na vitamin C, vitamin B6 , hořčík a vápník 14 cS1209_01-16.indd 14 27.3.12 12:07