Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 11



















































     

Epikure - sýry - strana 11

Španělsko ŠPANĚLSKO Ú zemí Španělska zabírá převážnou část Pyrenejského poloostrova a z téměř 90 % je ohraničeno moři. Jádro země tvoří centrální náhorní plošina, již obklopují majestátní pohoří a  protéká jí množství řek, které zavlažují nížinné oblasti. Klimatické podmínky jsou velmi různorodé v  závislosti na  charakteru konkrétní oblasti, což se projevuje i v zemědělství a potravinářské produkci. Významné postavení má pěstování ovoce a zeleniny, především pak oliv, v němž se Španělsko řadí mezi světové velmoci. Mezi vyhlášené speciality dále patří španělská vína, sušené šunky, pikantní klobásy a sýry. El Pastor • čerstvý kozí sýr s medem • bal.: 100 g • cena za 100 g • čerstvý kozí sýr s ananasem, papájou • bal.: 100 g • cena za 100 g 45,90 52, 48,90 56, 79* 24* El Pastor • kozí nebo ovčí měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 140 g • cena za 140 g od 50,90 58, 54* Mix tvrdých sýrů – plátky, Manchego plátky Cabra al vino, Manchego, Iberico • bal.: 150 g, 110 g • cena za 150 g, 110 g • tvrdé sýry výrazné chuti • bal.: 150 g • cena za 150 g od 94,90 109, 14* MANCHEGO Kraj La Mancha proslul nejen díky románu o důmyslném rytíři Donu Quijotovi, ale také ovčím sýrem manchego, který se zde vyrábí již po tisíciletí a jeho současná roční produkce dosahuje až 7  000 tun. Tradiční způsob výroby se zachoval dodnes, a  to včetně zrání ve  speciálních kulatých formách, které na  jeho povrchu vytvářejí charakteristický reliéfní vzor. Původní proutěné formy sice nahradily modernější plastové, na  půvabu mu to však nic neubralo. Základem sýra manchego je mléko mančského plemene ovcí, které se nechá vysrážet a po odkapání syrovátky se vkládá do zmiňovaných forem. Následuje zrání, které trvá minimálně 60 dní, nejoceňovanější druhy s typickou chutí a vůní však odpočívají mnohem déle. Zatímco mladší varianty jsou měkké a méně výrazné, osobitých vlastností dosahuje manchego až po 6 měsících zrání, kdy získává výraznější, kořenitou a  mírně nakyslou chuť. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Fleur des Monts 79,90 91, 89* 11 cE1520_01-15.indd 11 8/26/15 2:19 PM