Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 12



















































     

Epikure - sýry - strana 12

Fr ancie FRANCIE J ednou z  největších sýrových velmocí je  Francie, která dovedla konzumaci sýrů na  špičku gurmánských žebříčků, především díky jejich dokonalému snoubení s křupavou bílou bagetou a věhlasnými víny. PPELLATI ‡A ON D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR Pokud byste každý den chtěli ochutnat jeden druh francouzského sýra, máte déle než rok o zábavu a chuťové potěšení postaráno. Z téměř 400 produktů vyráběných ve Francii nese více než desetina pečeť kvality A. O. C. (Appelation d´Origine Contrôlée = kontrolované označení původu), přičemž první známka byla udělena v  roce 1925 sýru Roquefort. Geografické podmínky v  zemi jsou ideální pro chov krav, koz a ovcí, z jejichž kvalitního mléka sýrové pochoutky vznikají. Každý francouzský region vás ohromí vlastními specialitami. Cantorel Sélection de France • výběr francouzských sýrů • bal.: 300 g • cena za 1 bal. 188,90 217, 24* FRANCOUZSKÉ A. O. P. PRODUKTY CAMEMBERT A SPOL. A. O. P. – oficiální značka kvality D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR PPELLATI ‡A ON Brie Bri riie de Meaux rie M Me eaux aux ux A. O. P. Camembert Ca Camem amembert ertt de Normandie A. O. P. Coeur Neufchâtel urr Ne eufchâte hâte âtell A. O. P. Langres Langrre es A. A O. O P. P Epo E poisses A. A . O. O P. Epoisses Petitt Liva Livarot ivaro rot A. A. O. P P. Pont ont L’Evêque L’E vê L’Evê êque ue de de la Perelle A. O. P. Chaource Chaou ourc rc c e A. ce A . O. O P. P Munster Muns Mun st er A st A.. O. O P P.. u -Cher ur Cher A. O. O P. Selles-Sur-Cher Mont d’Or A. O. P. Chabichou Chabi ichou du Poitou A. O. P. Morbier M biier A. A O. O P. P Ossau-Iraty au-Irat au -Iraty y A. O. P. Comté Comtté té A. A O. O. P. P archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Rocamadour Roca o am amado amad adour ad our A.. O. P. P. Roquefort efortt A. O. O P. Fourme e d’Ambert d’Ambert m A. O. P. 12 cE1520_01-15.indd 12 Bleu d’Auvergne ’Auvergne ’Auv ergn A. O. O P. P Saint Sain Nectaire Necttaire ai A. O. P. Reblochon lochon de Savoie A. O. P. K typickým zástupcům francouzských sýrařských delikates patří krémové sýry s  ušlechtilou bílou plísní na  povrchu. Nejznámějším z  nich je normandský camembert, který se vyrábí více než 200 let. Základem „pravého camembertu“ je nepasterizované kravské mléko. Sýřenina se plní do  forem speciálním způsobem – každou hodinu se přilévá jedna naběračka o objemu 2,2 litru mléka. Poté se sýr nechá odkapat, ztuhnout a na řadu přijde aplikace ušlechtilých plísňových kultur. K  dosažení plné zralosti potřebuje zhruba 30–35 dní – výsledkem je sněhobílý sýr s  cihlově červenými skvrnami na povrchu a měkkým žlutým těstem s výrazným aroma. Neméně slavné jsou sýry brie, jejichž domovem je region Île-de-France, respektive department Seine-et-Marne, kde se vyrábějí v  mnoha variantách. Některé druhy se připravují podobně jako camembert, jiné se odlišují – rozdíly jsou například ve způsobu plnění formy, použití pasterizovaného mléka či v  užívání syřidla. Hlavními zástupci jsou Brie de Meaux a Brie de Melun. První jmenovaný je plochý sýr o  průměru 35 cm, pro nějž je charakteristická členitá plíseň na  povrchu. Brie de Melun má povrch zbarvený více do  červena a  je menší. Do  kategorie sýrů brie spadá i Coulommiers, který se vyrábí z  pasterizovaného i  nepasterizovaného mléka a  váží 300–500 gramů. SÝRY 8/26/15 2:19 PM