Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 13



















































     

Epikure - sýry - strana 13

PPELLATI ‡A D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON Francie – Normandie & Centre NORMANDIE & CENTRE Brin de paille Coeur Neufchâtel • měkký vysokotučný zrající sýr • bal.: 150 g • cena za 150 g • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 200 g • cena za 200 g 89,90 103, 86,90 99, 39* Président camembert • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 250 g, 8× 31,25 g • cena za 250 g 94* N ormandie má zvučné jméno mezi znalci historie, umění i dobrého jídla. Pobřežní region na severozápadě Francie má z kulinářského hlediska skutečně hodně co nabídnout. Sýrovým specialitám vévodí druhy s bílou plísní na povrchu a měkké sýry s omývanou kůrou. Nejznámějším představitelem je bezesporu camembert, který se zde vyrábí přes 200 let a od roku 1983 je nositelem označení chráněného původu, tzv. apelace (A. O. C., Appelation d‘Origine Contrôlée). Kromě sýrů proslula Normandie i výrobou cidru a calvadosu, vyhlášené jsou také zdejší ústřice. Jihozápadně od  Île-de-France se rozkládá region Centre (Střední Francie). Jeho územím protéká řeka Loira, na  jejíž březích stojí mnoho obdivovaných zámků a  hradů. Mezi chlouby regionu patří zejména vína, ochucené vinné octy a také čokoládové pralinky. Úctyhodné renomé mají také zdejší aromatické sýry vyráběné z kozího mléka. 46,90 53, 94* SELLES-SUR-CHER 154,90 178, 14* Selles-Sur-Cher A. O. P. • měkký zrající kozí sýr v popelu • bal.: 150 g • cena za 150 g archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • měkký zrající sýr s omývanou kůrkou • bal.: 250 g, 450 g • cena za 250 g D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR Livarot A. O. P. ON PPELLATI ‡A PPELLATI ‡A D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON Sýr z  kozího mléka pochází z  městečka Selles na řece Cher v centrální Francii. Poprvé spatřil světlo světa v  19. století, apelaci získal v  roce 1975. Malé bochníčky o  průměru asi 8  cm a  s  výškou 2–3  cm zrají 10–30 dní (někdy však až 12 týdnů) v  chladné, dobře větrané místnosti při vlhkosti kolem 80 %. Povrch sýra se posypává solí a popelem z dřevěného uhlí. Díky tomu je kůra pokrytá šedomodrou plísní. Pod ní je těsto typické pro kozí sýr – tuhé a  vlhké se  slaně oříškovou chutí. Konzumuje se nejčastěji jako dezertní sýr s hruškami či hrozny a doporučují se k němu bílá vína. 124,90 143, 64* 13 cE1520_01-15.indd 13 8/26/15 2:21 PM