Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 14



















































     

Epikure - sýry - strana 14

Fr ancie – Poit ou- C h ar ent es POITOU-CHARENTES J ižní oblast Poitou-Charentes s přístavem La Rochelle proslavily ústřice a mušle. Ve městech Cognac a Jarnac se vyrábí světoznámý koňak. Na svěžích loukách se pase parthenaiský skot, na méně úrodných pláních se prohánějí stáda koz. Pro tuto oblast jsou typické hlavně kozí sýry a zdejší vinaři si chovem koz vždy přilepšovali. Kozí mléko je mnohem tučnější než kravské. Laktace po narození kůzlete trvá zhruba 9 měsíců. Při průměrném množství 4 litry za den lze nadojit 800 litrů za rok a z něj vyrobit zhruba 88 kilogramů sýra. PPELLATI ‡A Bûchette de Chèvre • čerstvý kozí sýr čistý, ochucený • bal.: 125 g • cena za 125 g Petits Chèvres Doux, aux Herbes • čerstvý měkký kozí sýr čistý, s bylinkami • bal.: 200 g • cena za 200 g 52,90 60, 84* Palet de Chèvre Chabichou du Poitou • měkký kozí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 120 g • cena za 120 g • měkký kozí sýr s plísní na povrchu • bal.: 150 g • cena za 150 g 38,90 44, 116,90 134, 74* 90 63, D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON 44* 49* 73, La Brique de Chèvre Vallée de la Belle Poitou • měkký zrající kozí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 150 g • cena za 150 g • měkký kozí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 200 g • cena za 200 g 58,90 67, 79,90 91, 74* 89* Coulommiers Mon Père • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 320 g • cena za 320 g 69,90 80, archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 39* JAK SE RODÍ KOZÍ SÝR z  květnového a  červnového mléka, kdy jsou pastviny plné svěží trávy. Všechny francouzské sýry z  kozího mléka se označují „chèvres“ („chèvre“ = koza). Sýry „mi-chèvres“ se vyrábějí z  kozího a  kravského mléka smíchaného půl na  půl. Koza po  příchodu kůzlete dává mléko zhruba 9  měsíců (asi 4  l denně = 800  l ročně, ze 100 l se připraví přibližně 11 kg sýra). Nepasterované mléko se po  filtra- Kozí sýry jsou vhodné především pro studenou kuchyni. Nejlépe chutnají s  čerstvým ovocem (hroznové víno, fíky, brusinky), s  vlašskými ořechy, medem či marmeládou. Dají se celé nebo po  kouscích obalených anglickou slaninou lehce rozpéci na grilu, hodí se také do  slaných závinů, na pizzu, k zapékání a do salátů. 14 cE1520_01-15.indd 14 ci nechá vysrážet při 33 °C. Vzniklá hmota se vloží do  forem s  otvory na dně nebo zabalí do bylinek či listů vinné révy. Po vykapání syrovátky se sýry vyklopí z formy, až 3 dny se suší na vzduchu a minimálně 20  dní zrají v  chladném a  vlhkém sklepě. Čím déle, tím jsou tvrdší, sušší a mají ostřejší chuť. Nejlepší jsou údajně sýry SÝRY 8/26/15 2:21 PM