Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 15



















































     

Epikure - sýry - strana 15

Francie – Auvergne & Pyrénées AUVERGNE & PYRÉNÉES Jedna z nejslavnějších sýrařských oblastí je třetí nejvýše položenou částí Francie. PPELLATI ‡A • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: 125 g • cena za 125 g 50 36, 41,98* PPELLATI ‡A PPELLATI ‡A Roquefort Vernières Roquefort Vernières • polotvrdý sýr z nepasterovaného ovčího mléka s vnitřní modrozelenou plísní • bal.: 2× 100 g • cena za 100 g • polotvrdý sýr z nepasterovaného ovčího mléka s vnitřní modrozelenou plísní • bal.: 600 g • cena za 600 g 58,90 67, 299,00 343, 74* 85* D’ORIGINE Fourme d’Ambert • polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 1 kg • cena za 1 kg Raclette plátky 274,90 316, 142,90 164, • bal.: 400 g • cena za 400 g 34* 14* LE PETIT SAINT-NECTAIRE A. O. C. Sýr zraje ve  vlhkých sklepích na  žitné slámě minimálně 6 týdnů, ideálně 8–10 týdnů. Během zrání se omývá slanou vodou. Díky tomu získá pískově žlutou, případně šedou kůru se žlutými či červenými skvrnami. Pod kůrkou se skrývá pružné, krémovité těsto, které chutná po ořeších a voní po houbách. Existuje i exkluzivní varianta tohoto sýra. Označuje se přídomkem fermiers (selské) a pochází z okolí městečka Besseen-Chandresse. Stane se špičkovou součástí sýrových talířů, výborný je s víny Bordeaux a Shiraz. PPELLATI ‡A Saint-Nectaire je polotvrdý sýr vyráběný z  nepasterizovaného kravského mléka. Jeho domovem je masiv Monts-Dore ležící 750–1200 metrů nad mořem. Sýr nese označení A. O. C. od roku 1979 a vyrábět ho smí jen 72 obcí. Typické je pro něj dvojité lisování, nejčastěji do kulatých forem o průměru 21 cm, menší varianta (=petit) má průměr 12–14 cm a hmotnost okolo 600 g. D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON Saint Nectaire • měkký sýr s různorodou plísní na povrchu • bal.: 600 g • cena za 600 g archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH PPELLATI ‡A OTÉGÉE ‡ PR Bleu d’Auvergne D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON D’ORIGINE ON OTÉGÉE ‡ PR ON D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON N ejznámějším zdejším sýrem je nedostižný roquefort z nepasterovaného tučného ovčího mléka. Patří do skupiny sýrů s modrou plísní – v originále „fromage à pâte persillée“. Za modrozelené nitky v těstě těchto sýrů mohou plísně typu penicillium (v případě roquefortu je to Penicillium roqueforti), které se dnes do výchozí suroviny mohou naočkovat. Někdy se nezralý sýr dokonce propichuje jehlami, aby se rozvinulo žilkování. Zrání takovýchto sýrů trvá minimálně 3 měsíce, řada gurmánů však upřednostňuje sýry starší. 188,90 217, 24* POHOŘÍ D’AUVERGNE 15 cE1520_01-15.indd 15 8/26/15 2:21 PM