Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 16



















































     

Epikure - sýry - strana 16

Fr a n c i e – P r o v e n c e & P y r é n é e s PROVENCE & PYRÉNÉES (Pyreneje) N esmírné kulinární bohatství řadí Provence mezi nejvýznamnější producenty ovoce, zeleniny a  bylinek ve  Francii. Vyhlášený je zdejší olivový olej, med, lanýže, uzeniny, vína a  měkké kozí sýry. Základem provensálské kuchyně jsou čerstvé suroviny, které jsou zpracovávány s  typickým francouzským šarmem. Na  západ od  Provence podél Středozemního moře stojí mohutné Pyreneje, které jsou přirozenou hranicí mezi oběma zeměmi. V horské oblasti se pasou stáda skotu, koz a  ovcí. Ve  výrobě lokálních sýrových specialit převažují výrobky z  ovčího mléka, především pak tvrdé a polotvrdé sýry, které svou specifickou chuť a  výrazné aroma získávají během zrání ve  sklepích či skalních jeskyních. PPELLATI ‡A ON D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR Žádný z francouzských regionů nemůže konkurovat půvabu a rozmanitosti Provence, která leží na jihu země na proslulém Azurovém pobřeží. Banon Brebis d’Argental • měkký kozí sýr zabalený v kaštanovém listu • bal.: 100 g • cena za 100 g • měkký ovčí sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 150 g • cena za 150 g 144,90 166, 94,90 109, Capitoul Tomme Noire Capitoul Baskeriu pur Brebis • polotvrdý sýr • bal.: 200 g • cena za 200 g • polotvrdý sýr z ovčího mléka • bal.: 180 g • cena za 180 g 58,90 67, 87,90 101, 64* 14* ROCAMADOUR A. O. P. Kozí sýr vyráběný v jihozápadní Francii měří v průměru 60 mm a výškou nepřesahuje 16 mm. Vyrábí se z nepasterizovaného kozího mléka s vyšším obsahem tuku, má tenkou sametovou kůru a krémovou texturu. Povrch sýra mění svou podobu podle doby zrání, čím je starší, tím je kůra více zbarvená dožluta. Na trh se obvykle dostává po 12–15 dnech zrání, má intenzivní vůni a jeho máslová chuť nese v  dochuti stopy lískových oříšků. K vychutnání sýra postačí sklenka bílého vína, podávat ho lze i jako předkrm, například na plátku bagety rozpečený s ořechy a ovocnou omáčkou, nebo jako dezert na závěr menu. 09* PPELLATI ‡A D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON 74* Rocamadour archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • měkký sýr z nepasterovaného kozího mléka • bal.: 105 g • cena za 105 g 97,90 112, 59* 16 cE1520_16-32.indd 16 Basque d’Argental • tvrdý zrající ovčí sýr • bal.: 140 g • cena za 140 g 104,90 120, 64* SÝRY 8/26/15 2:07 PM