Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 18



















































     

Epikure - sýry - strana 18

Fr ancie – C h ampagne & Fr anch e- C omt é CHAMPAGNE & FRANCHE-COMTÉ O blast známá především šampaňským vínem nabízí i  pozoruhodné sýry. V  sýru Langres je šampaňské cítit, některé bochníky jsou totiž při zrání omývány vzácným brandy Marc de Champagne. Jižně od Champagne leží Franche-Comté, původně chudá oblast, jejíž území tvoří z  velké části pohoří Jura. Hustě zalesněný region je oblíben milovníky horské turistiky. Kromě těžby soli, výroby dýmek, klobouků a hodinek je oblast proslulá sýry a uzenými výrobky podle tradičních receptur. Ty nejlepší pocházejí z  malých farem a družstev. „Raclette“ je ve  francouzštině slovo mužského i  ženského rodu. Použije-li Francouz mužský člen, tedy „le“, má na mysli sýr. Ovšem pokud uslyšíte „la raclette“, je řeč o známém pokrmu. Raclette je polotvrdý sýr z  kravského mléka, který má podobu šestikilových kol. Zraje minimálně 6 týdnů, ideální doba (především pochází-li sýr z  nepasterovaného mléka) je 3–5 měsíců. Ve Francii se vyrábí především v Savojsku, jeho varianta Raclette de Savoi nese chráněné zeměpisné označení. D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR PPELLATI ‡A ON RACLETTE Comté EntreMont Emmental plátky • polotvrdý zrající sýr z nepasterovaného mléka • bal.: 150 g • cena za 150 g • polotvrdý sýr z nepasterovaného mléka • bal.: 150 g • cena za 150 g 53,90 61, 57,90 66, 99* 58* PPELLATI ‡A D’ORIGINE OTÉGÉE ‡ PR ON Jméno sýra je odvozeno od  slova „racler“ („strouhat“ či „škrábat“). Přesně tak se s  ním totiž zachází při přípravě stejnojmenného pokrmu. Tavení sýra, jímž se polévaly brambory na loupačku, pochází ze švýcarského kantonu Valais. Některé zdroje uvádějí, že už ve 13. století si pastevci v horách připravovali „pečený sýr“ tak, že nahřívali velké kusy sýra řeznou hranou nad ohněm, a když se začal tavit, odškrabávali ho nožem. Dnes se plátky sýra položí na pánvičku a taví se na racletovacích grilech. Pod sýr se dává zelenina, kousky pečiva nebo třeba krevety, které se spolu s ním zapečou. Každý „jedlík“ má vlastní pánvičku, z níž si sousta seškrabuje na talíř. Na přípravu jídla není nutné používat pouze stejnojmenný sýr, stejně dobře si pochutnáte třeba na gruyère, cheddaru nebo fetě. Raclette plátky Tome du Lomont Morbier • polotvrdý sýr v koření • bal.: 220 g • cena za 220 g • polotvrdý krémový sýr z nepasterovaného mléka, s pruhem popela • bal.: 220 g • cena za 220 g 90 78, 90,74* • uzené, s pepřem, s bílým vínem • bal.: 200 g • cena za 200 g 76,90 88, 44* 94,90 109, 14* Brie Pâturages Comtois archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH • měkký sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 500 g, 1 kg • cena za 500 g Raclette • polotrvdý sýr • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg 269,90 310, 39* 109,90 126, 39* 18 cE1520_16-32.indd 18 SÝRY 8/26/15 2:08 PM