Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 2



















































     

Epikure - sýry - strana 2

Sýry – úvod DOKONALÁ LAHŮDKA S HISTORIÍ Sýr se řadí k nejstarším a nejvýživnějším potravinám – součástí našeho jídelníčku je už několik tisíc let. Postupem doby se jeho podoba proměňovala od jednoduchých čerstvých sýrů přes polotvrdé a tvrdé vyzrálé druhy až po speciality s ušlechtilou plísní. V  současné době se sýry vyrábějí ve  stovkách nejrůznějších variant a v naší nabídce naleznete výběr těch nejznámějších sýrů i výjimečných produktů z různých koutů světa. V  celkové produkci jsou nejvíce zastoupeny sýry z kravského mléka, rozšířené jsou také ovčí a kozí. K výrobě sýra lze použít jakýkoliv druh mléka – v různých částech světa se proto lze setkat i se sýry buvolími, sobími, jačími nebo velbloudími. Základním principem výroby je zakysání a  vysrážení mléka, díky němuž se od  tekuté syrovátky oddělí pevné složky, tedy mléčná bílkovina, mléčný tuk a  minerální látky. Technologické postupy při výrobě se liší podle konkrétního typu sýra – může následovat lisování do  forem, hnětení, paření, uzení, zrání ve speciálních prostorách, naložení sýra do  nálevu, aplikace ušlechtilých plísní apod. NEOMEZENÉ MOŽNOSTI Sortiment sýrů je nesmírně pestrý a  každý si může vybrat přesně podle svých chuťových preferencí či kulinářských potřeb. Čerstvé sýry jsou skvělé pro přípravu pomazánek a  krémů nebo do  salátů. Polotvrdé sýry se používají do  sendvičů, k  zapékání či pro přípravu fondue. Tvrdé sýry skvěle doplňují těstoviny či risotta, ve  formě plátků, kostek nebo nastrouhané se přidávají také do  zeleninových salátů. Sýry s ušlechtilou plísní na  povrchu se obvykle podávají samostatně jako chuťovka nebo je lze rozpékat, sýry s modrou plísní se hodí i k přípravě omáček na těstoviny, brambory či k  masu. Výjimečný zážitek nabízejí sýry v  kombinaci s  vínem – správným snoubením lze podtrhnout jejich specifické chuťové vlastnosti a  objevit to nejlepší, co v sobě ukrývají. JEZTE SÝRY! Sýry jsou cenným zdrojem bílkovin a vápníku, které lidský organismus nezbytně potřebuje k  vývoji kostí a  zubů a také pro stavbu a obnovu tkání. Mimo to obsahují vitaminy skupiny B, vitamin A  a  D, minerální látky zinek a  fosfor. Kalorická hodnota sýrů se odvíjí od celkového obsahu tuku, který se může pohybovat od 0,5 % až po více než 40 %. Vyplatí se sledovat i  obsah soli a  dalších přídatných látek. Z hlediska kvality jsou sázkou na  jistotu výrobky nesoucí známku chráněného zeměpisného označení, dobrým vodítkem může být také ověřená pečeť kvality. JAK KRÁJET SÝRY KULATÉ & HRANATÉ SÝRY V BLOKU Camembert Brie měkké s omývanou kůrou Brie s modrou plísní uvnitř Reblochon VYZRÁLÉ SÝRY V DŘEVĚNÉ KRABIČCE francouzské měkké zrající sýry Gouda Edam cE1520_01-15.indd 2 SÝRY S MODROU PLÍSNÍ – PORCE (VÝKROJ) Blue Stilton Gorgonzola Roquefort Niva KULATÉ SÝRY – PORCE (VÝKROJ) 2 Cheddar Halloumi Feta krémové sýry v bloku TVRDÉ A POLOTVRDÉ SÝRY – PORCE (VÝKROJ) Cheddar tvrdé sýry s tvorbou ok Parmazán, Pecorino Gouda francouzské polotvrdé zrající sýry MĚKKÉ KULATÉ SÝRY – PORCE (KLÍNY) Brie měkké zrající sýry Brie s modrou plísní uvnitř SÝRY VE TVARU PYRAMIDY NEBO KUŽELE kozí sýr v pyramidě Chabichou du Poitou SÝRY 8/25/15 11:50 AM