Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 26



















































     

Epikure - sýry - strana 26

Česká r epub epublik lik a ČESKÁ REPUBLIKA Sýrařství se na českém území rozvíjelo podobně jako v sousedních zemích a výroba sýra na statcích nebo salaších je díky historickým dokumentům prokázána již od 10. století. L idé však tvaroh a  další produkty z  něj nejspíš znali už dříve. Rostoucí spotřeba mléka a  mléčných produktů měla dokonce vliv na ráz krajiny – bylo potřeba stále více pastvin pro stáda ovcí, koz a krav. HRÁNċN ‡C MċPISNÉ ZE NAýENÍ ‡ OZ É V 18. století se skot nakupoval i v zahraničí, odkud přicházeli znalci místních sýrových specialit, které v  českých zemích postupně zdomácněly. Velký význam na rozvoj sýrařství měla také věda a technika – parní stroj, pasterizace, odstředivka, elektromotory a strojní dojení. Zlatá niva 60 % Caesar Bleu 50 % • sýr s vnitřní modrou plísní • bal.: cca 2,5 kg • cena za 1 kg • sýr s plísní uvnitř hmoty • bal.: cca 1,2 kg • cena za 1 kg 169,90 195, 159,90 183, • bal.: 2× 110 g • cena za 110 g • bal.: 2× 110 g • cena za 110 g 19,50 22, 20,90 24, Blaťácké zlato Madeland 45 %, 45 % uzený, light 30 % Madeland plátky • bal.: cca 2,5 kg • cena za 1 kg • bal.: 6× 100 g • cena za 100 g • sýr s bílou plísní na povrchu • bal.: 6× 120 g • bal.: cca 1,4 kg • cena za 120 g • cena za 1 kg 149,90 172, 16,90 19, 149,90 172, 39* 89* 04* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 43* • čisté, s pepřem, s ořechy • bal.: 6× 120 g • bal.: cca 1,5 kg • cena za 120 g • cena za 1 kg 149,50 171, 93* 26 cE1520_16-32.indd 26 V  roce 1902 byly založena Zemská mlékařská škola v  Kroměříži, kde se začala vyrábět řada známých evropských sýrů. O 4 roky později byla zřízena mlékařská stolice ČVUT a fakulty zemědělského inženýrství. Rozvoj sýrařství narušily obě války a  znárodnění v  roce 1948. Po roce 1989 znovu vznikají malé regionální sýrárny a prosperují i velké podniky. 18,90 21, 74* 39* Kamadet 44* 39* 19,50 22, 43* SÝRY 8/25/15 10:37 AM