Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - sýry

Platnost od 9.9 .2015 do 6.10 .2015


Epikure - sýry - strana 5



















































     

Epikure - sýry - strana 5

Region na severozápadě Itálie sousedí s Francií a je převážně hornatý – odtud pochází i jeho jméno („ai piedi dei monti“ = na úpatí hor). It álie – Piemont e PIEMONTE (Piemont) Ú rodnou krajinu v podhůří charakterizují rozsáhlé vinice, pole a pastviny a rozmanitý charakter kraje se odráží i ve zdejší gastronomii. Piemont byl po  dlouhá staletí součástí Savojského konglomerátu (od  roku 1046, kdy ho baron Otto Savojský připojil ke  své říši, až do  sjednocení Itálie v letech 1859–1861) a ve zdejší kuchyni jsou patrné francouzské vlivy – v postupech i názvosloví. V  piemontské produkci převažují sýry z  kravského mléka, výjimkou ale nejsou ani výrobky z  kozího či ovčího mléka, případně jejich různé kombinace. Nejvyhlášenější z  nich zrají v  přírodních skalních jeskyních, kde získávají svou specifickou a  nezaměnitelnou chuť. TORINO GORMAS (GORGONZOLA & MASCARPONE) Gorgonzola & Mascarpone • bal.: 150 g • cena za 150 g • bal.: 150 g • cena za 150 g 36,90 42, 39,90 45, Gorgonzola piccante Gorgonzola dolce • bal.: 200 g • cena za 200 g • bal.: 400 g • cena za 400 g 49,90 57, 89,90 103, Gorgonzola s kůrou Gorgonzola s kůrou, bez kůry • bal.: cca 750 g • cena za 1 kg • bal.: cca 1,5 kg • cena za 1 kg od 209,90 241, 189,00 217, 44* 89* 39* 39* 39* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Gorgonzola cremoso Název gormas v sobě spojuje začátky jmen dvou sýrů, které jsou k  jeho přípravě zapotřebí, tedy jemné gorgonzoly a  smetanového mascarpone, střídajících se po  vrstvách. Gorgonzola, vyhlášený italský sýr s modrou plísní, zraje minimálně 2–3 měsíce a smí se vyrábět pouze ve  vybraných oblastech Piemontu a  Lombardie. Čerstvý, snadno roztíratelný sýr mascarpone vzniká zahřátím tučné smetany po přidání kyseliny vinné. Gormas oceníte jako slaný dezert s hruškami, medem a ořechy, použít ho lze také roztavený na  těstovinách nebo k  výrobě sametově husté omáčky. Výborně se snoubí s  plným červeným nebo sladkým bílým vínem. 35* 5 cE1520_01-15.indd 5 8/26/15 2:17 PM