Aktuálníletáky.cz   

Aktuální akční­ leták Kaufland + příští týden : Kaufland leták od čtvrtka

Platnost od 10.9 .2015 do 16.9 .2015


Kaufland leták od čtvrtka - strana 3



















































     

Kaufland leták od čtvrtka - strana 3

jako víno z našich vinic! Zpracování hroznů (odzrnění a lisování) Ve sklepě Kvašení Vlastní zpracování vína začíná oddělením Kvašení neboli fermentace je proces přeměny bobulí od třapiny, tedy odzrněním. Poté násle- cukru na alkohol za vzniku oxidu uhličitého duje lisování, jehož účelem je oddělení moštu a tepla. Vylisovaný mošt se plní do nádob od rmutu (směsi šťávy a porušených bobulí). určených ke kvašení a zaočkuje se kvasinkami Čím šetrněji probíhá lisování, tím kvalitnější je určenými pro jednotlivé odrůdy, popř. určitý typ mošt a samozřejmě i víno. a charakter vína (ty zajišťují plynulé a kvalitní Při výrobě jednotlivých typů vín existují násle- prokvašení moštu dle představy vinaře). dující rozdíly: U bílých vín se rmut zpravidla Kvasící mošt je vlastně vyhledávaný a oblíbený ihned lisuje. U růžových vín se nechá rmut nápoj – burčák. z modrých odrůd naležet jen pár hodin Školení vín a dochází tak pouze k částečnému uvolnění Školení má velký vliv na charakter vína. Začíná Jedním z posledních úkonů před lahvováním je červených barviv. Poté se lisuje a dále stáčením vína z hrubých a jemných kvasnic sterilní filtrace vína, při níž se prostřednictvím zpracovává jako víno bílé. a s následným přidáním oxidu siřičitého kvůli filtrů odstraní zbytky kvasinek a bakterií, které by Hlavním rozdílem mezi výrobou bílých zabránění oxidace. Síření vína chrání před mohly následně vínu uškodit. Někteří vinaři však a červených vín je fermentace. Po rozemletí nežádoucím znehodnocením vína, ale je třeba před lahvováním vína nefiltrují, zejména modrých odrůd se bobule přesunou do spe- ho provádět velmi obezřetně (u kvalitních vín je v případě velkých červených vín, nebo pokud ciálních nádob na kvašení – tzv. vinifikátorů, obsah oxidu siřičitého dokonce hluboko pod chtějí zachovat maximum přírodních látek ve víně. kde mošt kvasí společně se slupkami cca povolenou hygienickou normou). Lahvování a skladování vína 10 dní až několik týdnů, a teprve po prokvašení se lisuje. Vlivem Čiření vína Dále se provádí tzv. čiření vína, díky V době vinobraní, v září, se v obou našich vinařských oblastech konají velké vinařské festivaly. Není divu, dobré víno je jedním z největších bohatství, jakými naše krásná vlast oplývá. Důležitým faktorem při výrobě vína jsou použité nádoby. Samotná výroba probíhá nejčastěji kvašení se ze slupek němuž se z vína odstraňují kalící v nerezových tancích, ale především červená uvolňuje barvivo a třísloviny, částice a nestabilní látky (využívá vína zrají dodnes v dřevěných sudech, které jsou které tvoří nezbytnou složku se k němu např. vaječný bílek pro špičková vína nenahraditelné. Naopak bílá červených vín. nebo bentonit). Následuje vína zrají převážně v inertních nádobách kvůli stabilizace vinného kamene svěžesti a ovocitosti. Víno se plní do sterilních a další úkony, které jsou nezbytné pro přípravu vína do láhve. láhví a uzavírá se sterilními zátkami. Do láhví se plní vína, která jsou vyškolená, stabilní a v optimální kvalitě pro lahvování. FOTOSTORYP