Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 23.9 .2015 do 6.10 .2015


Čerstvé potraviny - strana 5



















































     

Čerstvé potraviny - strana 5

SERIÁL O NORSKÉM LOSOSU 6. díl Vážení zákazníci, pro Vás jako konzumenty je samozřejmě velmi důležité vědět, jak surovinu, i k kterou sii koupíte, upravit. V šestém dílu Vám stručně popíšeme nejčastější tepelné, ale i jiné úpravy lososa. ZPRACOVÁNÍ A TEPELNÉ ÚPRAVY LOSOSA Zpracování lososa se obecně dělí na primární a sekundární. DPrimárním zpracováním lososa je porážka a vykuchání. V ce- DSekundárním zpracováním je filetování, ořezávání filet (tzv. lém produkčním řetězci lososa se jedná o  bod, který úzce souvisí s cenou. trimming), porcování, uzení, výroba polotovarů nebo balení do modifikované atmosféry MAP. Základní způsoby tepelných úprav lososa Stejně jako velké množství jiných ryb i  lososa lze upravovat na mnoho způsobů. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části a  jeho příprava je zpravidla poměrně jednoduchá. Velkou výhodou lososa je absence kostí. Smažení – losos získá křupavou kůrku a zachová si šťavnaté maso. Pošírování – velmi šetrný způsob přípravy, při kterém si ryba zachová hodnotné látky i původní chuť. Pošírovat je možné ve vodě, rybím i kuřecím vývaru či mléku. Grilování – velmi oblíbený způsob přípravy pokrmů, zejména v teplých dnech. Pečení – peče se v porcích. Malé ryby spíše v celku. Další možností úpravy lososa je marinování a dušení. Připravují se z něj ale i omáčky nebo vývary. V současnosti je velmi oblíbený losos uzený, a možná ještě oblíbenější syrový v podobě sushi, carpaccia nebo tataráku. Důležitá je v tomto případě zejména čerstvost suroviny. FILET BEZ KOSTÍ A KŮŽE Pstruh duhový (lososovitý) kuchaný Claresse filet lat.: Heterobranchus longifilis x Clarias gariepinus vel.: 100–400 g/ks původ: Nizozemsko, chov cena za 1 kg lat.: Oncorhynchus mykiss vel.: 200–600 g/ks původ: Itálie, chov cena za 1 kg 249,00 159,00 286,35* 182,85* Tuňák žlutoploutvý filet sashimi lat.: Thunnus albacares vel.: 0,8+ kg/ks původ: Maledivy, lov cena za 1 kg 699,00 803,85* lat.: Octopus vulgaris vel.: 0,9–1,8 kg/ks původ: Mexiko, lov cena za 1 kg 00 389, k 5.14 17:38 5 cF1521_01-16.indd 5 447,35* Pražma královská kuchaná lat.: Sparus aurata vel.: 250–550 g/ks původ: Řecko, Chorvatsko, chov cena za 1 kg 00 249, 286,35* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Chobotnice obecná kuchaná www.makro.cz 10.9.15 13:23