Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny

Platnost od 23.9 .2015 do 6.10 .2015


Potraviny - strana 3



















































     

Potraviny - strana 3

Ryby SERIÁL O NORSKÉM LOSOSU 6. díl Vážení zákazníci, pro Vás jako konzumenty je samozřejmě velmi důležité vědět, jak surovinu, kterou si koupíte, upravit. V šestém dílu Vám stručně popíšeme nejčastější tepelné, ale i jiné úpravy lososa. ZPRACOVÁNÍ A TEPELNÉ ÚPRAVY LOSOSA Zpracování lososa se obecně dělí na primární a sekundární. DPrimárním zpracováním lososa je porážka a vykuchání. V ce- DSekundárním zpracováním je filetování, ořezávání filet (tzv. lém produkčním řetězci lososa se jedná o  bod, který úzce souvisí s cenou. trimming), porcování, uzení, výroba polotovarů nebo balení do modifikované atmosféry MAP. Základní způsoby tepelných úprav lososa Stejně jako velké množství jiných ryb i lososa lze upravovat na mnoho způsobů. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části a jeho příprava je zpravidla poměrně jednoduchá. Velkou výhodou lososa je absence kostí. Smažení – losos získá křupavou kůrku a zachová si šťavnaté maso. Pošírování – velmi šetrný způsob přípravy, při kterém si ryba zachová hodnotné látky i původní chuť. Pošírovat je možné ve vodě, rybím i kuřecím vývaru či mléku. Grilování – velmi oblíbený způsob přípravy pokrmů, zejména v teplých dnech. Pečení – peče se v porcích. Malé ryby spíše v celku. Další možností úpravy lososa je marinování a dušení. Připravují se z něj ale i omáčky nebo vývary. V současnosti je velmi oblíbený losos uzený, a možná ještě oblíbenější syrový v podobě sushi, carpaccia nebo tataráku. Důležitá je v tomto případě zejména čerstvost suroviny. FILET BEZ KOSTÍ A KŮŽE Claresse filet lat.: Heterobranchus longifilis x Clarias gariepinus vel.: 100–400 g/ks původ: Nizozemsko, chov cena za 1 kg A *cena s DPH cS1521_01-16.indd 3 00 249, 286,35* × Uvedená cena je již po slevě. Pstruh duhový (lososovitý) kuchaný lat.: Oncorhynchus mykiss vel.: 200–600 g/ks původ: Itálie, chov cena za 1 kg 00 159, 182,85* Pražma královská kuchaná lat.: Sparus aurata vel.: 250–550 g/ks původ: Řecko, Chorvatsko, chov cena za 1 kg 249,00 286,35* 3 10.9.15 15:44