Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká vína

Platnost od 7.10 .2015 do 3.11 .2015


Česká vína - strana 4



















































     

Česká vína - strana 4

Vína z Čech a Mor avy Když zavoní zvěřina, je čas na naše červená. Nechte se zlákat a ochutnejte zvěřinu s našimi osobitými červenými víny. Šťavnatý divočák, daňčí gulášek i zaječí paštika s nimi ladí až hříšně dokonale. Symbol skleničky v národních barvách na vršku hrdla lahve je pro Vás stoprocentní garancí původu vína i hroznů. Obojí je z naší země – z Moravy a z Čech. Naše vína mají zvuk www.vinazmoravy.cz www.vinazcech.cz Pijte zodpovědně. TEPLEJŠÍ KLIMA NAŠIM VÍNŮM SVĚDČÍ V inařská Morava a Čechy se nachází na  severním okraji evropských vinařských oblastí. Díky tomu zde odedávna vznikají vína specifická, šťavnatá s  příjemnými kyselinami a  svěžím aroma. Daří se zde odrůdám, kterým svědčí střídání teplých dnů a  chladnějších nocí, ale nejen vlivem klimatických změn přibývá také velmi kvalitních ročníků odrůd náročnějších na  dostatek slunečných dní. Slunce, teplo a  dokonale zvládnuté technologie rok od  roku zvedají kvalitu nejen našich vyhlášených bílých vín, ale hlavně vín červených. Moravská červená vína jsou elegantní a  mají škálu mnoha barev a  chutí, jež přímo vybízejí k  ochutnání. Tak jako si na  jaře a  v  létě rádi dáme osvěžující bílá či růžová vína, s podzimem přichází preference červených, která nás ohromí sametovou hebkostí a  vyzrálostí. Naše červená vína nejsou fádní, jsou různoro- 4 cE1522_01-11.indd 4 dá podle specifických půdních a  klimatických podmínek a vždy se do nich promítne osobitost vinaře, která je činí více než originálními. Umíme-li být trpěliví, nechme červená vína zrát. Výborně se totiž hodí k  archivaci a  po  několika letech můžeme ve sklepě najít učiněný poklad. Červená vína jsou pak plná s  bohatým aroma a  vyznačují se jemnou a  delikátní chutí. Jedním slovem – skvost! Červená vína mají u  nás dlouhodobou tradici a  na  jejich šlechtitelství si naši vinaři udělali ve  světě veliké jméno. Vždyť odrůdy jako André, Cabernet Moravia, Neronet, Fratava a  řadu dalších by bez našich vinařů svět nikdy nepoznal. Ale nejsou to jen odrůdy na  Moravě přímo vyšlechtěné, které u  nás dosahují vynikajících výsledků. Například Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Dornfelder nebo Rulandské modré patří mezi odrůdy, kterým klima České republiky jako severněji posazeného vinařského regionu vyhovuje a vysoké kvality dosahují ve valné většině ročníků. Vývoj klimatu a přibývání teplých slunečných dnů ale prospívá také náročnějším odrůdám, jakými jsou například Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Chceme-li dobře zkombinovat červená vína s  jídlem, dobře se hodí k  červeným masům, to je známá pravda. Ale chybu neuděláme, ani když si nalejeme sklenku červeného ke světlému masu, které je připraveno třeba na grilu, nebo je pečené. Dobře se bude také hodit ke kořeněným pokrmům, plísňovým sýrům či uzeninám. Důležitá je samozřejmě teplota podávání, která se pohybuje mezi 14 – 18 stupni Celsia, a  také výběr vhodné sklenice, která nechá plně rozvinout aroma. Více o červených vínech na: www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz VÍNA ČESKÁ REPUBLIKA 9/22/15 10:30 AM