Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina

Platnost od 21.10 .2015 do 17.11 .2015


Zvěřina - strana 12



















































     

Zvěřina - strana 12

Vín o & d e stilá ty PODZIM S VÍNEM Každý pokrm by měl být ideálně doplněn vhodným vínem a u zvěřiny to platí dvojnásob. Dobrý sommelier doporučí neotřelé kombinace nejen s tradičním suchým plným červeným. S lavnostní a  finančně náročnější zvěřinové menu si zaslouží snoubení s víny vyšší kvality, vybranými nejen podle chuti, ale i s ohledem na lepší trávení. Maso volně žijících zvířat totiž obsahuje hodně omega-3 kyselin, bílkovin, tuků a  minerálních látek. To je úkol pro vína s vyšším obsahem kyselin a tříslovin, jejichž výraznou chuť pomůže utlumit právě bohatý obsah bílkovin v mase. Víno a pokrm si tedy navzájem prospějí. Zkušený sommelier vybere vhodné nápoje ke každému chodu zvěřinové hostiny od předkrmu po dezert. Jako aperitiv nejspíš zvolí šumivé víno typu brut nebo 12 cE1523_01-24.indb 12 suché tiché růžové z  odrůd Svatovavřinecké, Pinot Noir či Frankovka. K předkrmům se uplatní polosuchá a  polosladká bílá či růžová vína a  hlavnímu zvěřinovému chodu nejčastěji svědčí plnější suchá červená vína s intenzivnější tříslovinou. ČERVENÁ VEDOU Výběr vína vždy záleží nejen na druhu zvěřiny, ale i  na její úpravě, ingrediencích a přílohách. Čím více chutí se snoubí v  pokrmu, tím by měla být volba vína promyšlenější. Roli hraje také roční doba a  kraj, kde byla zvěřina ulovena, včetně typu potravy, kterou zvíře konzumovalo. Pokrmy z  pernaté a  srstnaté zvěře zpravidla doprovázejí lehčí až středně plná červená vína. Lehčí druhy z  chladnějších oblastí by měly být svěží, s  decentní tříslovinou, s vůní višní, třešní, paprik a pepře (kvalitní Rulandské modré, André, Frankovka, Modrý Portugal, francouzský Pinot Noir či Sangiovese z  Itálie). Ze středně plných vín jsou vhodná jemná a  kořenitá s vůní lesního ovoce nebo černého rybízu (Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Merlot či Nebbiolo a  přívlastková vína z  jižní Moravy – pozdní sběr či výběr z  hroznů). Maso spárkaté a  černé zvěře vyžaduje WWW.EPIKURE.CZ 10/6/15 11:49 AM