Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina

Platnost od 21.10 .2015 do 17.11 .2015


Zvěřina - strana 18



















































     

Zvěřina - strana 18

Ovoce & zelenina ZPÁTKY KE KOŘENŮM Kořenová zelenina patří k nenápadným darům podzimu, v kuchyni však má nezastupitelnou roli. MRKEV CELER PETRŽEL Celosvětově oblíbená zelenina spolu s celerem a  petrželí dodává chuť vývarům a tvoří základ omáček. Konzumuje se syrová ve formě salátů, dušená jako příloha či součást masových a zeleninových směsí. Kombinovat ji lze s bylinkami, kmínem, všemi druhy pepře i orientálním a asijským kořením. Strouhaná mrkev vytvoří skvělou souhru chutí s  česnekem, balsamikem, olivovým olejem a sekanou petrželí. Bílá dužina celerových bulv obsahuje velké množství éterických olejů a  vitaminů skupiny B. Nesmí chybět při přípravě vývarů a dušených masových směsí, výraznou chuť předává zeleninovým polévkám a  obstojí i  jako příloha  – ve formě pyré nebo pečených „hranolků“ či plátků. Remuláda ze strouhaného celeru, majonézy, nakládaných okurek a kaparů je vynikajícím doplňkem k roastbeefu. Kořeny se nejčastěji používají s  dalšími druhy zeleniny do polévek nebo jako základ omáček a dušených směsí. Obsahují množství vitaminů, nať je cenným zdrojem kyseliny listové a  využívá se i  pro přípravu čajových směsí. Z  petržele a  brambor lze vytvořit výtečnou krémovou polévku – stačí uvařit, rozmixovat, dochutit solí, pepřem, čerstvou sekanou natí a  zjemnit smetanou, případně přidat zázvor a chilli. 18 cE1523_01-24.indb 18 WWW.EPIKURE.CZ 10/6/15 11:50 AM