Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Zvěřina

Platnost od 21.10 .2015 do 17.11 .2015


Zvěřina - strana 19



















































     

Zvěřina - strana 19

PASTINÁK TUŘÍN Dnes poněkud opomíjená zelenina dříve patřila mezi základní potraviny. Kořeny mají příjemně nasládlou a  zasyrova lehce ořechovou chuť. Hodí se pro přípravu krémových polévek, zeleninových pyré nebo placiček na způsob bramboráku. Pastinák skvěle chutná gratinovaný s  plátky brambor, smetanou nebo bešamelem a vrstvou strouhaného sýra. Brukev řepka tuřín se pěstuje od starověku a  zaslouží si více pozornosti. Hodí se k  přípravě krémových polévek s  houbami, bramborami a další zeleninou. Podušený na másle a  ochucený česnekem obstojí jako příloha k  pečenému masu, přidat ho lze do masových či zeleninových směsí. Proužky upečené v  troubě se doplňují dipem. Tuřínu sluší i orientální úpravy, např. dušená zeleninová směs ochucená zázvorem, česnekem, kurkumou a skořicí se podává s kuskusem. ČERVENÁ ŘEPA Díky obsahu cenných látek je považována za elixír mládí. Nejčastěji se nakládá do sladkokyselého nálevu, pečená v  alobalu poslouží jako příloha, základ pomazánek a  studených i  teplých salátů. Chybět nesmí v boršči, oblíbená je jako součást zeleninových šťáv. Za zkoušku stojí „carpaccio“  – tenké plátky řepy se 12–48  hodin marinují ve směsi citronové šťávy, cukru, olivového oleje, případně sójové omáčky či balsamica. Podává se s čerstvým nebo rozpečeným kozím sýrem a rukolou. Vydlabané bulvy lze naplnit masem či zeleninou a  upéct. Výtečný salát připravíte z  vodnice nakrájené na plátky a  ochucené rozmixovaným kozím sýrem, pečeným česnekem a sezamovými semínky. KŘEN Kořen obsahuje výrazné éterické oleje a  kromě kulinářského potenciálu je vyhledáván jako přírodní antibiotikum. Strouhaný křen se hodí ke všem úpravám vepřového a hovězího masa – oblíbený je v kombinaci s jablky nebo ve formě smetanové omáčky, jíž lze doplnit i výraznější ryby, např. lososa. VODNICE Kulaté bulvy vodnice s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků chutí připomínají kedluben a  ředkvičku bez typické ostrosti. Na trhu je jich jen velmi malé množství. Konzumují se syrové i tepelně upravené v salátech a polévkách. Hodí se k naložení do sladkokyselých kořeněných nálevů. Podušené nebo ve formě pyré jsou skvělou přílohou. Kompletní nabídka na www.makro.cz/sortiment v kategorii Zelenina ČERNÝ KOŘEN AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 21. 10. – 3. 11. 2015 AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 21. 10. – 3. 11. 2015 Mrkev karotka praná á Petržel kořenová Pastinák P astinák • bal.: sáček 1 kg • cena za 1 kg l áč k 1 k •b bal.: sáček 1 kg • cena za 1 kg • bal.: sáček 1 kg • cena za 1 kg 12,90 14, 35,90 41, 23,90 27, 84* AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 21. 10. – 3. 11. 2015 29* Kořeny s bílou dužinou jsou podobné petrželi, při poranění z nich vytéká bílá hustá hořká šťáva. Tu je nutné nechat po oloupání vytéct a kořen namočit do okyselené vody, aby nezhnědl, nebo ho loupat až po uvaření. Dužina s nasládlou chutí obsahuje řadu vitaminů a  stopových prvků. Dá se jíst zasyrova v  salátech, smažit, vařit v  polévce a dušené pyré podávat k masu. 49* AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 21. 10. – 3. 11. 2015 AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 21. 10. – 3. 11. 2015 AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 21. 10. – 3. 11. 2015 Celer bu bul bulvový l vový Řepa Ř epa č červená ervená Ředkev černá Černý kořen • bal.: síť 2 kg 2 kg 1k • cena za 1 kg • bal.: síť 1 kg • cena za 1 kg za 1 kg • bal.: sáček 1 kg • cena za 1 kg • bal.: sáček 1 kg • cena za 1 kg 20,90 24, 10,90 12, 69,90 80, 69,90 80, 04* 54* 39* fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1523_01-24.indb 19 archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 21. 10. – 3. 11. 2015 39* tw i tte r. c o m / m a k ro cr 19 10/7/15 1:54 PM