Aktuálníletáky.cz   

Aktuální akční­ leták Kaufland + příští týden : Nabídka Kauflandu příští týden

Platnost od 29.10 .2015 do 4.11 .2015


Nabídka Kauflandu příští týden - strana 26



















































     

Nabídka Kauflandu příští týden - strana 26

VÍM, CO JÍM Jak snížit příjem cukru? Cukry jsou důležitou součástí naší stravy a tvoří základní zdroj energie pro organismus. Významně také ovlivňují činnost mozku. Není to tedy cukr sám o sobě, ale jeho množství, které nám může být nebezpečné. Jeho nadměrná konzumace může mít mnoho zdravotních rizik. Je proto důležité hlídat si, jaké množství cukru denně přijmeme. Bílý zabiják 21. století? Některá rizika spojená s konzumací rafinovaného (bílého) cukru, jako je kazivost zubů, jsou nám všeobecně známá. Víte ale také, že cukr má podobné toxické účinky na játra člověka jako alkohol? Nadměrný příjem cukru vede například k poškození srdce, urychlení procesu stárnutí, obezitě, cukrovce, depresím a vysokému krevnímu tlaku. Vědci také popisují negativní vliv cukru na vznik a léčbu rakoviny. Kde je cukr? „Cukr nenajdeme jen ve sladkostech, jako jsou te, sušenky a zmrzliny. Je dost možné, že cukr jíte, aniž byste si to uvědomovali. Má totiž mnoho podob a je ve většině potravin, které jíme každý den,“ komentuje dietoložka Karolína Hlavatá. Obsahují ho například slazené mléčné výrobky, ovoce, džusy, ale také bílé či sladké pečivo, dresinky, omáčky, výrobky z bílé mouky, slazené snídaňové cereálie či kolové nápoje. Tipy, jak omezit cuk Kolik cukru obsahují výrobky? • • • • Ovocný jogurt 1 kelímek = 5 kostek cukru r Čtěte etikety potravin. ho cukru“. ačením „bez přidané Kupujte potraviny s ozn lky. erá min né a ochuce Omezte slazené nápoje alternativami, ru slaďte přírodními Místo rafinovaného cuk vie. sté o neb p siru ý lov jako je např. med, dat Snídaňové cereálie 1 porce 50 g = 5 kostek cukru www.kaufland.cz/ vimcojim HALLOWEEN Tykev nejen halloweenská V předvečer prvního listopadového dne se po světě slaví svátek známý pod názvem Halloween. Někdy se tomuto svátku přezdívá svátek čarodějnic a pochází z keltské historie. Keltové totiž slavili Nový rok 1. listopadu, a tak se konaly „silvestrovské“ oslavy pod názvem Samhain (vyslovuje se sow-in). V některých částech Velké Británie byl Halloween dříve známý jako Mischief night. Právě v té době děti vydlabávaly velké tykve a vyřezávaly do nich oči, nos a ústa, čímž vznikaly krásné velké svítící obličeje, umístěné do oken a plápolající po celou noc. Tykev Tykev pochází ze Střední Ameriky, odkud se přes Severní Ameriku dostala do Evropy. Sezonou jejího sběru je podzim. Plody s hmotností 30 kg a více se na  export nehodí, ale tykvová jadérka a kvalitní olej, který se z nich lisuje, pochází většinou ze zemí východní a střední Evropy. JIDLO Pod názvem tykev se skrývá celá rodina rostlin, od  obrovské tykve velkorodé až po  nevelké patizony a  cukety. Nejvýraznější rozdíl je v tloušťce slupky – letní druhy mají tenkou slupku a nemusíme je loupat. Zimní druhy mají tlustší slupku a musíme je loupat. Tykev léčivá Tykev podporuje trávení a zbavuje střeva jedů. Snižuje hladinu tuků v krvi. Pomáhá odbourávat tukové polštářky. Působí močopudně, pomáhá při problémech s ledvinami a prostatou. Posiluje imunitní systém. Posiluje ochranný obal nervových vláken a  uklidňuje. Kromě toho zásobuje organizmus vitaminem A. Tykev v kuchyni Z tykve můžeme uvařit krémovou polévku, připravit náplň do těstovin, pikantní indickou omáčku nebo hustou zadělávanou zeleninu, udělat z ní pyré ochucené česnekem a zázvorem, nebo ji zapéct s cibulí v troubě. Tykvová jadérka Pražená tykvová jadérka jsou zdravou náhradou za  slané a  vysoce energetické lupínky. Zasytí nás jako čokoládová tyčinka, ale podle přesných výpočtů biochemiků jsou 14 470krát zdravější. A nakonec… Tykev je právě v období poslední říjnové noci nejpopulárnější zeleninou. Bez různých tykvových skulptur si lidé slavící Halloween neumějí tuto show ani představit.