Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Káva

Platnost od 4.11 .2015 do 1.12 .2015


Káva - strana 3



















































     

Káva - strana 3

Káva – Mokate, Marila, Illy CO SE SKRÝVÁ V NÁZVU? Pojmenování jednotlivých druhů kávy v sobě nese informaci nejen o zemi původu zrn, ale také o konkrétním místě a způsobu zpracování, velikosti zrn a v některých případech se uvádí také název odrůdy. Způsob označování se v jednotlivých zemích liší. K • zrnková káva • 2 druhy • bal.: 500 g • cena za 500 g Marila Coffee Brazil, Colombia • zrnková káva • 2 druhy • bal.: 500 g • cena za 500 g 129,90 149, 39* 119,90 137, Marila Crema Delicado, Crema Intensa • zrnková káva • bal.: 1 kg • cena za 1 kg od 205,00 235, 75* 89* Illy Espresso Illy Espresso • mletá káva • všechny druhy • 100% Arabika • bal.: 250 g • cena za 250 g • zrnková káva • 2 druhy • 100% Arabika • bal.: 250 g • cena za 250 g 159,90 183, 179,90 206, 89* Illy Espresso bez kofeinu • bal.: 250 g • cena za 250 g 159,90 183, 89* Na  chuti kávy se odráží také způsob zpracování po  sklizni. Promytá zrna (Wet-Processed, Washed) se zbavují slupek a  dužiny fermentací ve  vodě. Tradiční je sušení na  slunci, tzv. suchá metoda, která se ukrývá pod názvy Natural nebo Dry. Kombinací obou těchto způsobů vzniká polopromytá káva označovaná jako Semi-Washed. Jedním ze základních kritérii při určování jakosti kávy je velikost zrn a v tomto případě je terminologie různorodá. Zrna se buď označují pomocí stupnice od 10 do 20, která přibližuje jejich velikosti v  palcích – třídění se provádí v  sítech s  různě velkými oky. Pro arabiku se používají sudá čísla, pro robustu lichá. Kromě číslic se lze setkat i  s  různými přívlastky – prémiová velká zrna mohou být označena jako Superior (Střední Amerika a Mexiko) nebo Supreme (Kolumbie). V Africe se používají k určování jakosti zrn písmena, přičemž nejvyšší stupeň představuje značka AA+. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Mokate Caffetteria Coffee Selected America, Africa ávová zrna vypěstovaná ve vy šších nadmořských výškách obec ně platí za  ta nejkvalitnější – jsou hutnější, větší a  mají výraznější chuť a vůni (samozřejmě však existuje řada výjimek). Na  etiketě se lze setkat s  různými termíny, které toto kritérium specifikují. Hard Bean (HB) nebo High Grown (HG) označují zrna z  plantáží ležících v  rozmezí 1200–1370 m n. m. Strictly Hard Bean (SHB) nebo Strictly High Grown (SHG) se uvádí u  nadmořské výšky přesahující 1370 metrů. Ve španělsky mluvících zemích se pro kávu z vysokých nadmořských výšek často používá termín Altura. 89* 3 cE1524_01-13.indd 3 10/22/15 12:48 PM