Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Silvestr

Platnost od 18.11 .2015 do 15.12 .2015


Silvestr - strana 17



















































     

Silvestr - strana 17

K aštanovník setý nebo také jedlý (Castanea sativa) patří k nejstarším užitkovým rostlinám vůbec. Pochází z  oblasti kolem Černého moře, odkud se postupně rozšířil do celé Evropy. Archeologické nálezy potvrdily, že se tyto mohutné stromy vyskytovaly již v  době kamenné a  že jejich plody slouží k  jídlu od doby třetihor. Systematické vysazování a  pěstování kaštanovníků se datuje od 6. století př. n. l., kdy se jedlé kaštany staly významnou součástí jídelníčku a začaly se nejrůznějšími způsoby zpracovávat. V  Evropě se kaštanovník jedlý pěstuje především v  Turecku, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Řecku, Francii a  na Balkáně, daří se mu také na jižních svazích Alp. V  České republice se začal vysazovat v 2. polovině 16. století. POKLAD POD SLUPKOU Z  botanického hlediska jsou jedlé kaštany ořechovité nažky, které rostou v  bodlinatých vnějších číškách. Jedlou dužinu pevně obklopuje dřevnatě kožovitá slupka – tu je potřeba před konzumací odstranit. Díky tepelnému opracování se slupka uvolní a  snadno se oloupe. Způsobů, jak se k jádru dostat, je více, například naříznout kaštany do kříže, rozložit je na plech a péct asi 15  minut při 200 °C. Další možností je zhruba půlhodinové vaření ve vodě či mléce, kam lze navíc přidat ingredience podle plánovaného dalšího využití – nejčastěji bylinky nebo vanilkový lusk. kl d kl t přiř ři Jedlé kaštany můžete skladovat bližně měsíc v chladničce, zmrazené vydrží asi čtyři měsíce. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1525_01-24.indb 17 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 17 11/3/15 12:13 PM