Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Silvestr

Platnost od 18.11 .2015 do 15.12 .2015


Silvestr - strana 18



















































     

Silvestr - strana 18

Ovoce & zelenina VÍTE, ŽE… … navzdory podobnému jménu i  vzhledu nejsou jedlé kaštany botanicky příbuzné s  plody rozšířeného jírovce maďalu (Aesculus hippocastanum), zvaného také kaštan koňský? Na rozdíl od něj nepatří do čeledi mýdelníkovitých (kam byla převedena dříve samostatná čeleď jírovcovitých), ale bukovitých. VÝŽIVNÁ MOUKA K  nejvyužívanějším produktům z  této plodiny dříve patřila mouka z  namletých sušených kaštanů. Má jemně nasládlou chuť, je bohatá na vitaminy a  minerální látky a  navíc neobsahuje lepek, takže je vhodná pro osoby trpící celiakií. Hodí se k  přípravě dezertů, sušenek, palačinek, lívanců, ale i  těstovin, kaší nebo chleba. Při pečení ji lze využít samostatně, nebo jí nahradit část běžné pšeničné mouky – je však nutné počítat s  tím, že absence lepku se projeví v  konzistenci těsta i  výsledného produktu. Kaštanovou mouku lze rovněž přidat do polévek, omáček a mléčných koktejlů. zmrzliny či náplní do dortů. Oblíbeným doplňkem je čokoláda ve všech podobách, kaštanům sluší také nespočet druhů ovoce a ořechů, dobře si rozumějí i  s  mléčnými výrobky  – zakysanou smetanou, tvarohem či jogurtem. Ve Francii jsou velmi populární „marrons glacés“, kandované celé nebo půlené kaštany podávané se šlehačkou jako dezert. ŘADA BENEFITŮ Pozitivního vlivu jedlých kaštanů na zdraví využívali již staří Řekové a  Římané. Plody pomáhají čistit a regenerovat organismus, působí proti úzkostem, podpo- HODÍ SE K MASU Pečené kaštany jsou oblíbenou zimní chuťovkou, jejich potenciál je však mnohonásobně širší. Rozmačkané a  ochucené bylinkami poslouží jako příloha k  vepřové pečeni nebo zvěřině, rozmixované se mohou podávat ve formě pyré nebo přidat do jemné smetanové omáčky. Nasekané jsou oblíbenou ingrediencí nádivek do krůty, krocana či kuřete. Plody můžete také uvařit společně s  kořením a  zeleninou a  použít k přípravě paštik a terin. rují činnost srdce, jater a ledvin a zmírňují střevní obtíže. Obsahují vysoké množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, dále draslík, fosfor, síru, hořčík, vápník, sodík, železo, mangan, měď či zinek. Pro svůj nízký obsah cukrů a  nulový obsah lepku jsou vhodné pro diabetiky a celiaky. TŘI DRUHY KAŠTANŮ Nejmenším druhem jedlých kaštanů jsou tzv. châtaignes, které mají tmavou slupku a oproti ostatním druhům nejrychleji podléhají zkáze. Větší a chuťově výraznější jsou tzv. maróny (francouzsky marrons) se světlejší lesklou slupkou červenavě hnědé barvy. Oba zmíněné druhy opadávají samovolně během října, když dozrají a jejich vnější bodlinatá slupka praskne. Třetím druhem jsou tzv. trvanlivé maróny, které zůstávají na stromech, z nichž se koncem listopadu ručně trhají. BOŽSKÉ DEZERTY Nejznámější sladkou kaštanovou lahůdkou je zřejmě pyré, které se podává samostatně se šlehačkou nebo se využívá k  přípravě nejrůznějších krémů, pudinků, 18 cE1525_01-24.indb 18 CHÂTAIGNES MARÓNY TRVANLIVÉ MARÓNY WWW.EPIKURE.CZ 11/3/15 12:13 PM