Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Silvestr

Platnost od 18.11 .2015 do 15.12 .2015


Silvestr - strana 21



















































     

Silvestr - strana 21

M ed patří od nepaměti k  tradičním součástem jídelníčku a před rozmachem cukru zastával roli nejdůležitějšího sladidla. V  minulosti byl navíc vzácným a  nákladným artiklem určeným pro privilegované vrstvy. Připisovaly se mu téměř zázračné účinky – byl považován za elixír mládí, zdroj energie a  radosti, afrodiziakum i  lék na nejrůznější nemoci. Kromě toho sloužil ke konzervaci potravin. V  současné době se nadále využívá v  gastronomii i  ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Jeho blahodárný potenciál sahá do různých oblastí. Kromě cukrů (fruktózy, glukózy, sacharózy) obsahuje řadu minerálů a vitaminů a řadí se také mezi antioxidanty. Podporuje imunitu, používá se při prevenci onemocnění dýchacích cest, pomáhá s nespavostí, zmírňuje stres a nervové vypětí a  příznivě působí na trávicí ústrojí, srdce, játra a  žlučník. Má protizánětlivé účinky, navíc zklidňuje a vyživuje pleť. ŠTĚDRÉ KVĚTY Včelí med se dělí na dva základní druhy – květový a  lesní. Květový, jinak také luční nebo nektarový med, pochází z  nektaru květů stromů a  dalších rostlin. Označení „květový“ nesou výrobky z více druhů květů – tento typ na trhu převažuje. Vzácnější jednodruhové medy pocházejí výhradně z  jednoho druhu nektaru, například lipového, řepkového, akátového, pohankového nebo slunečnicového. Získávají se umístěním včelstev do oblastí s výskytem dané rostliny v době květu – včely instinktivně létají k nejbližšímu zdroji nektaru. Včelař po skončení snůšky (odkvětu dané rostliny) ihned odebere plástev a získá jednodruhový med. LESNÍ POKLAD Medovicový neboli lesní med je „produkt“ z  tekutiny vylučované mšicemi a  dalším drobným hmyzem. Tito malí živočichové nabodávají kůru stromů, nejčastěji jedlí a  smrků, a  nasávají mízu. Z  ní využijí určité složky a zbytek vyloučí formou sladkého roztoku  – medovice. Tu následně sbírají včely a vytvářejí z ní med, jenž má tmavší barvu a výraznější chuť i vůni než med květový. V  obchodní síti se nabízí rovněž med smíšený, což je kombinace lesního a květového. K dalším druhům patří med pastový, který byl řízenou krystalizací upraven do pastové konzistence – na obsahu cenných látek ani kvalitě se tímto procesem nic nemění. Vzácnější a  méně známou variantou je plástečkový med skládající se z  plástu, panenského včelího vosku, medu, pylových zrn a  propolisu, tzv. včelího tmelu. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a  na rozdíl od ostatních druhů se neroztírá, ale žvýká. VÍTE, VÍ ÍTE ŽE… … slovo strdí znamenalo ve staročeštině právě med? JAK POZNAT KVALITU Vizuálním poznávacím znamením kvality je viskozita medu, díky níž vzduchová bublina při překlopení sklenice putuje vzhůru velmi pomalu. Pozor, u  čerstvě stočeného medu za letních veder je však tento pohyb mnohem rychlejší, stejně fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1525_01-24.indb 21 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 21 11/3/15 12:14 PM