Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Silvestr

Platnost od 18.11 .2015 do 15.12 .2015


Silvestr - strana 22



















































     

Silvestr - strana 22

K o lo n iá l VČELAŘSTVÍ JE SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST není nutné dávat jej do chladničky, vyhovující je prostor (či obal), kde na med nemůže působit přímé sluneční záření. jako u falšovaných medů. Mnoho lidí se domnívá, že krystalizace, lidově zvaná cukernatění, je projevem špatné kvality, je to však přirozená vlastnost přírodního produktu. To, jak rychle začne med krystalizovat, ovlivňuje poměr glukózy a fruktózy. Výjimku tvoří akátový med, který nezkrystalizuje nikdy. Med lze uvést zpět do tekutého stavu šetrným a  pozvolným zahříváním, např. ve vodní lázni. Teplota by neměla přesáhnout 45 °C, maximem je 50 °C – poté už dochází ke ztrátě prospěšných látek. Absolutně nevhodné je rozpouštění medu v mikrovlnné troubě. Petr Opletal, zakladatel, provozovatel a  distributor Včelařské stanice Rajhradice, stojí v  čele společnosti MEDMORAVIA od jejího vzniku v roce 2009. KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ Med je skvělou alternativou klasického cukru, který navíc převyšuje jedinečnou a plnou chutí. Využít jej lze do nejrůznějších sladkých pokrmů – dortů, ovocných koláčů či jemných krémů, nezbytný je při přípravě vánočních perníčků. K  oblíbeným pochutinám patří ořechy či různé druhy sušeného ovoce naložené v medu. Využití nachází i  ve slané kuchyni, klasikou je například kachna na medu nebo pečená šunka potřená medovou marinádou. Med výborně chutná také v  kombinaci s  aromatickými sýry s  ušlechtilou bílou plísní vyrobenými z kravského a kozího mléka. V případě tepelného zpracování je však třeba počítat s  tím, že ztratí své zdraví prospěšné látky a  při vyšších teplotách poměrně rychle hnědne až černá. Stejně tak v  horkém nápoji se med stává pouhým „mrtvým“ sladidlem. SPRÁVNÉ SKLADOVÁNÍ Nejlepší jsou skleněné, porcelánové a  plastové obaly s  pevně uzavíratelnými víčky. Nepoužívejte sklenice a víčka např. od nakládaných okurek, křenu a  jiných aromatických surovin. Med totiž kromě vlhkosti snadno váže i  pachy, a  může tak dojít ke změně jeho vlastností. Pro skladování je ideální chladnější místo, ale PLATÍ JEN PRO VELKOOBCHODNÍ STŘEDISKO BRNO Z MÍSTNÍ PRODUKCE EJLEPŠ ON T T T T archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH EJLEPŠ ON Z MÍSTNÍ PRODUKCE Í Z MÍSTNÍ PRODUKCE Í EJLEPŠ ON Í Z MÍSTNÍ PRODUKCE Í EJLEPŠ ON Med Med Med Med • smíšený lesní • šestihran • bal.: 500 g • cena za 500 g • smíšený lesní • soudek • bal.: 650 g • cena za 650 g • smíšený lesní • klasik • bal.: 950 g • cena za 950 g • smíšený lesní • velký • bal.: 2300 g • cena za 1 kg 119,00 136, 199,00 228, 209,00 240, 195,20 224, 85* 85* Kompletní nabídka na www.makro.cz/sortiment v kategorii Koloniál 22 cE1525_20-23.indd 22 35* 48* Informovanost spotřebitelů a  poptávka po kvalitním medu stále roste. Jak se projevila na vývoji vaší společnosti? Na začátku bylo pouze moje stanoviště ve Včelařské stanici Rajhradice  – dnes mu říkáme mateřský provoz. Časem bylo potřeba uspokojit narůstající poptávku po medu a  přitom zachovat špičkovou kvalitu. Nechtěli jsme jít cestou řady komerčních zpracovatelů, kteří s  medem provádějí výslovně zakázané věci, jako je dobarvování, doslazování, nastavování a  další. Vznikl koncept tzv. partnerských provozů, za něž mají odpovědnost naši smluvní včelaři. Veškerý náš med díky tomu pochází z České republiky. WWW.EPIKURE.CZ 11/4/15 5:07 PM