Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Silvestr

Platnost od 18.11 .2015 do 15.12 .2015


Silvestr - strana 6



















































     

Silvestr - strana 6

Sp e c iá l SMAŽTE UVÁŽLIVĚ V kulinářském světě má smažení pevné místo a těší se značné oblibě, přestože není právě nejzdravější. Výběrem vhodného tuku lze však řadu nevýhod této tepelné úpravy zmírnit. D oporučení týkající se konzumace tuků se v posledních letech často měnila. Výživové trendy i moderní technologie daly vzniknout mnoha hodnocením, kterými se lze při volbě vhodného tuku řídit. Zásadním kritériem při výběru správného tuku na smažení je jeho tepelná stabilita, tzv.  kouřový bod. Při něm se tuk začíná přepalovat a  vznikají zdraví škodlivé látky. Druhou důležitou vlastností je obsah nasycených a  nenasycených mastných kyselin – čím větší podíl druhých jmenovaných, tím lépe. Přemíra nasycených mastných kyselin totiž spolu s dalšími faktory mívá na svědomí vysoké hladiny cholesterolu v krvi. se začíná přepalovat již při teplotě lehce nad 100 °C, kouřový bod přepuštěného másla činí 250 °C. Vyloučením bílkoviny se eliminuje i původní obsah nasycených mastných kyselin a  přepuštěné máslo podle některých studií naopak pomáhá cholesterol snižovat. bod rýžového oleje činí 215 °C, navíc jeho neutrální chuť i  vůni ve výsledném pokrmu nepocítíte. OLIVOVÝ OLEJ V  posledních letech se dostal do popředí opomíjený řepkový olej, který doporučují výživoví poradci napříč kontinenty. Jeho předností je vysoký kouřový bod (240 °C), značný podíl zdravých nenasycených kyselin a nízký podíl jejich škodlivého protějšku. Tepelné využití olivového oleje se stalo předmětem řady diskusí s  rozdílnými výsledky. Jeho kouřový bod patří k  těm vyšším (210 °C), což z  něj činí vhodného adepta na smažení. Obecně se však nedoporučuje olej lisovaný za studena  – mimo jiné proto, že tím ztratí své přednosti a  nemalé náklady při jeho nákupu přijdou vniveč. Olivový olej předá pokrmu svou chuť, proto je vhodnější používat ho tam, kde je to vítané. RÝŽOVÝ OLEJ SÁDLO V české kuchyni poměrně netypická ingredience stojí za vyzkoušení. Kouřový Zatímco naše babičky nedaly na sádlo dopustit, v  současné době je z  hledis- ŘEPKOVÝ OLEJ PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO Máslo zbavené mléčné bílkoviny získává oproti své původní podobě naprosto odlišné vlastnosti. Zatímco běžné máslo 6 cE1525_01-24.indb 6 WWW.EPIKURE.CZ 11/3/15 12:12 PM