Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Silvestr

Platnost od 18.11 .2015 do 15.12 .2015


Silvestr - strana 8



















































     

Silvestr - strana 8

START & CÍL Vín o & d e stilá ty Sváteční menu by se nemělo obejít bez úvodního a závěrečného drinku, díky nimž si hosté jídlo lépe vychutnají a následně je i snáze stráví. Vzhledem k tomu, že podávání aperitivu ani digestivu u nás nepatří k běžným zvyklostem, podtrhne se tím i slavnostní atmosféra setkání. cE1525_01-24.indb 8 Ú činky alkoholických nápojů na trávení či povzbuzení chuťových buněk jsou známé po staletí a  dříve byly běžnou součástí menu v  restauracích i  v  domácnostech. Dalo by se říci, že jejich funkce je čistě praktická  – neslouží k  „pozvednutí nálady“ ani jako přípitek, ale mají umožnit dokonalý zážitek z  podávaného jídla. POVZBUZENÍ NA ÚVOD Slovo aperitiv pochází z  latiny, je odvozené od výrazu „aperire“, což v překladu znamená „otevřít“. A právě to je smyslem tohoto drinku – otevřít a  povzbudit chuťové buňky, vyvolat hlad a  připravit žaludek na přísun potravy. Pití aperitivu má i  společenský (a taktický) aspekt, zkracuje totiž dobu čekání na první chod. Podává se obvykle 10–20  minut před jídlem, aby stačil optimálně zapůsobit. Obecně platí, že jako aperitiv se upřednostňují lehké suché nápoje, výjimkou však nejsou ani sladší nebo hořkosladké drinky, případně míchané koktejly. K nejoblíbenějším druhům patří šumivá či fortifikovaná vína, vermuty nebo různé pálenky. Dobře poslouží i lehká a mladá tichá vína. 11/3/15 12:12 PM