Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 2.12 .2015 do 15.12 .2015


Čerstvé potraviny - strana 2



















































     

Čerstvé potraviny - strana 2

PRO VŠECHNY, KTERÝM TO PŘI GRILOVÁNÍ PÁLÍ Hovězí maso s tukem ANO, či NE? Na českém trhu jsme historicky zvyklí kupovat hovězí maso bez tukového krytí a často maso nevybíráme ani podle obsahu mezisvalového tuku = mramorování (angl. marbling). Nositelem chuti a křehkosti hovězího masa je ale tuk, hlavně ten vnitrosvalový. Při výběru správného kousku na gril bychom se měli řídit zejména stupněm mramorování. Typickým příkladem je třeba roštěná, která se pak používá na dušení, přírodní plátky apod. Pokud má maso také povrchový tuk, pak ho určitě z masa před tepelnou úpravou neodstraňujeme, protože v  mase výborně drží šťávu a odstranit ho můžeme až po tepelném zpracování. Roštěná bez tukového krytí a mramorování Roštěná s tukovým krytím a mramorováním Většina zemí, které jsou producenty steakových mas, mají své vlastní stupnice mramorování a podle toho jsou řezy pečlivě tříděny a samozřejmě také ceněny. Čím vyšší stupeň mramorování, tím vyšší cena. Např. v  USA se rozlišují čtyři stupně – prime (pouze 1 % celkové US produkce, velmi drahé), choice, select  a standard. Svou stupnici mramorování má Austrálie, Kanada a také Japonsko pro svou národní specialitu – wagyu. Tady je stupňů mramorování dokonce 12 a kousky zatříděné do nejvyššího stupně jsou skutečným luxusem ve světě masa. Jak dosáhnout správného mramorování? Zaručí ho masná plemena (Black Angus, Hereford či původní britská masná plemena), pastva a minimálně 100 dní před porážkou ustájení dobytka a dokrmování směsí obilí. Čím delší dokrmování, tím vyšší obsah intramuskulárního (mezisvalového) tuku. Příklad různých plemen, destinací a délky dokrmování níže. Plemeno Způsob výkrmu Zebu Britské Hereford Britské Black Angus Black Angus Grass Fed Grass Fed Grain Fed 100 dní Grain Fed 120 dní Grain Fed 120 dní Grain Fed 150 dní Brazílie Argentina Austrálie Uruguay USA Nový Zéland Volba je tedy jasná – hovězí maso s tukem ANO! Grass G Gras ras as ss F Fe Fed ed – kkrmeno rrm rme rmen men me eno tr trávou, ávo áv ávou á vou vo vou u, Gr G Gra Grai Grain rain rai in Fe F Fed ed – d dokrmováno okr ok o okrm k ován ová ván áno ob obilím bilím ilím lím 2 cF1526_01-16.indd 2 Přehled produktů s aktuálními cenami naleznete na www.makro.cz/sortiment 16.11.15 11:40