Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 13


Francouzská vína a sýry - strana 13

sýry /Bourgogne BRILLAT SAVARIN měkký zrající sýr s brusinkami bal.: 200 g cena za 200 g 90 127, Bourgogne 145,81* Burgundsko se proslavilo především kvalitními červenými víny, ale na své si tu přijdou také milovníci lahůdek a kulturních památek. Po návštěvě velkolepých středověkých opatství v Cluny, Fontenay nebo Vézelay si mohou pochutnat na vyhlášených pokrmech, jako jsou Coq au vin (kohout na víně), Boeuf bourguignon (hovězí) a Escargots à la Bourguignonne (šneci) v některé ze zdejších restaurací. Mnohé z nich zdobí jedna i více michelinských hvězdiček. K burgundskému vínu samozřejmě patří i zdejší sýry, jejichž základní surovinou je nejkvalitnější mléko v celé Francii. Řada z nich se vyrábí původními postupy v rodinných farmách a malých družstvech nacházejících se v pohoří Jura, které se táhne z východní Francie do severozápadního Švýcarska. Zdejší krávy, ovce a kozy se od jara až do počátku zimy pasou na loukách v nedotčené přírodě. BRILLAT SAVARIN měkký zrající sýr s papájou 125,90 bal.: 200 g cena za 200 g EPOISSES A. O. C. 143,53* měkký zrající sýr s kůrkou ručně omývanou v burgundské brandy bal.: 250 g cena za 250 g /Epoisses 90 174, 199,39* Měkký zrající sýr s kůrkou ručně omývanou v burgundské brandy. Vyrábí se už od 16. století z plnotučného kravského mléka. Má lesklý a hladký povrch oranžové barvy a obsahuje 50 % tuku. Je velice krémový a jeho kořeněnou chuť nejlépe doplní burgundské víno. LANGRES BOITE A.O. C. měkký zrající sýr bal.: 180 g cena za 180 g 118,90 135,55* Koláč se sýrem Epoisses a jablky 6 6– 8 porcí 6–8 porcí í Těsto 25 g mouky, 125 g másla, 3,5 lžíce vody, 1 žloutek, 1 lžička soli lžič lžička 250 Náplň 250 g zralého sýra Epoisses, 2–3 jablka, 100 g vařené šunky, 3 vejce, 3,5 lžíce crème fraîche, muškátový oříšek, sůl, pepř Troubu dáme předehřát na 200 °C. Z mouky, másla, vody, žloutku a soli vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a uložíme do chladničky. Vejce rozšleháme s crème fraîche a do směsi vmícháme na kostičky nakrájený sýr, jablka a šunku. Osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Formu na pečení vymažem máslem. ým oří oříškem. vymažeme másl žeme áslem. Těsto rozválíme, vyložíme jím formu a rovnoměrně na ně naneseme náplň. Pečeme , vyložíme jím formu y e naneseme náplň. esem náplň 5 minut při teplotě 200 °C, poté asi 30 minut při teplotě 180 °C. Koláč podáváme horký. t při te teplotě eplot C. Ko *cena s DPH cE1208_01-48.indd 13 francouzská vína a sýry 13 11.4.12 18:29