Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 18


Francouzská vína a sýry - strana 18

Savojské Alpy TOMMETTE poloměkký sýr bal.: 450 g cena za 450 g 90 162, 185,71* sýry/Savoie Savojské Alpy znají především milovníci lyžování, nicméně tato malebná oblast má co é nabídnout i v létě. Mimo jiné zde leží, alespoň částečně, nejvyšší hora Evropy Mont Blanc, jejíž masiv tvoří hranici mezi Francií a Švýcarskem. V horských oblastech se vyrábí celá řada slavných sýrů – tvrdý abondance pocházející ze stejnojmenného kláštera, v němž se recept předává již od 12. století, krémovitý reblochon s chutí lískových oříšků či lahodný vacherin, který je typickou pochoutkou savojského vánočního stolu. EMMENTAL PLÁTKY bal.: 150 g cena za 150 g 90 58, 67,15* REBLOCHON A. O. C. zrající sýr bal.: 450 g cena za 450 g 90 159, 182,29* /Reblochon Reblochon je středně velký, plochý bochník polotvrdého sýra z horské oblasti Savojských Alp. Jeho jméno je odvozeno od francouzského slovesa „reblocher“, které by se dalo přeložit jako „znovu podojit“. Znamená to, že sýr se vyrábí výhradně z mléka pocházejícího z druhého dojení, a to krav plemen Abondance, Mortelie a Montbéliarde. Bochník z nepasterovaného mléka zraje 3 až 4 týdny při teplotě pod 16 °C a během zrání se omývá, solí a obrací, aby vznikla oranžovo-žlutá kůra. Ta může být pokryta bílou plísní. Krémovité těsto se 45% obsahem tuku má ovocnou chuť s nádechem lískových oříšků. Od roku 1976 nese označení A. O. C. SAINT-MARCELLIN měkký zrající sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 80 g cena za 80 g 90 53, 61,45* Salát se sýrem Reblochon, karotkou, avokádem a pom alát e sýrem Reblochon, karotkou, avokád m po ý em Reblochon, m eblochon eblochon, lochon, avokáde pomerančem de 4 porce Suroviny 250 g Reblochon de Savoie, 4 karotky, 1 avokádo, 2 pomeranče, 4 lžíce olivového Savoi avoie, do, oleje, oleje, 2 lžíce ořechového oleje, piniové oříšky, sůl, čerstvě umletý pepř ořecho echového oleje, piniové oříšky, j p říšky y, , ý Odeberte několik dílků pomeranče a pokrájejte je na třetiny. Karotky nakrájejte na tenké plátky nebo nudličky – julienne. Avokádo nakrájejte na tenké plátky. Šťávu ze zbylých pomerančů rozšlehejte spolu s olivovým olejem, ořechovým olejem, solí a pepřem. Sýr Reblochon nakrájejte na malé kostičky. V míse smíchejte všechny ingredience se Reb o Reblochon ingredience se ience zálivkou a před servírováním nechte odpočinout v chladu. Podávejte s toastem nebo zálivkou álivk opečenou bagetou. 18 francouzská vína a sýry cE1208_01-48.indd 18 *cena s DPH 11.4.12 20:46