Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 19


Francouzská vína a sýry - strana 19

VAL DE LOIRE /údolí řeky Loiry Dlouhé a široké údolí řeky Loiry v celkové délce 1000 km ce on. tvoří nejrozlehlejší francouzský vinařský region. Rozkládá ky se od francouzského středohoří Auvergne až po ústí řeky do Atlantiku. a na ideální ích Jedinečnost této vinařské oblasti je založena na ideálních gnon, Chen nin podmínkách pro tři odrůdy révy vinné. Sauvignon, Chenin blanc a červené odrůdy Cabernet Franc. de Region disponuje 75 000 hektary vinic a je zde celkem 87 apelací, které se můžou pyšnit označením A. O. C. (Appellation d’Origine contrôlée). 4 3 5 12 6 druhým Díky výrobě šumivého vína Crémant je údolí Loiry druhým kce šumivých ých největším regionem z pohledu objemu produkce šumivý mpagne. vín ve Francii. Prvním není nikdo jiný než Champagne. Val de Loire rozloha 75 000 ha Nejvýznamnější oblasti Sancerre 1 – vyhlášený pěstováním odrůdy Sauvignon. Rodí se zde výjimečná a taktéž přiměřeně drahá vína. Pouilly-Fumé 2 – taktéž významný pro pěstování odrůdy Sauvignon, ale na rozdíl od Sancerre jsou zde vína obvykle měkčí, kulatější. Typickým projevem těchto vín je aroma křísnutí pazourkem. I zde se věhlas oblasti odráží na vyšší ceně vína, která ale koresponduje z jejich kvalitou. Saumur 3 – je rodný kraj bílé odrůdy Chenin blanc, z které se vyrábějí suchá, ale také vyhlášená sladká vína považovaná za jedna z nejlepších na světě. Anjou 4 – zde se pěstuje taktéž Chenin blanc, většinou ve sladké podobě, a zároveň se zde daří odrůdě Cabernet Franc, z které se v této oblasti vyrábějí převážně vína růžová. Touraine 5 – je vyhlášený odrůdou Cabernet Franc, ale i zde se pěstuje bílé víno. Muscadet 6 – oblast je vyhlášena bílou odrůdou, jejíž původní název byl Melon de Bourgogne. Dnes nese na láhvích označení Muscadet. Aby byl Muscadet co nejkomplexnější, nestáčejí se ta nejlepší vína bezprostředně po kvašení, nýbrž nechávají se dozrát na kvasinkách. Tento postup jim propůjčuje decentní kvasinkové aroma, hloubku a jistou ohnivost, která pochází z oxidu uhličitého vzniklého při kvašení a která díky absenci stáčení a kontaktu se vzduchem nemůže zmizet. Tímto způsobem školená vína, která musejí být stáčena přímo ve vinařských oblastech Muscadet, nesou označení sur lie. francouzská vína a sýry cE1208_01-48.indd 19 19 11.4.12 20:46