Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 2


Francouzská vína a sýry - strana 2

Francie /kolébka vinařství Vážení zákazníci, katalog francouzských vín a sýrů je něčím víc než „obvyklým letákem“, je velmi detailním průvodcem po vinařských regionech s množstvím aktuálních užitečných informací, které by Vám mohly pomoci v orientaci při nákupu vína. Je vždy příjemné mít dostatek informací o produktu, který si kupujete, a u vína to platí dvojnásob. Překvapte své hosty v restauraci či vaše blízké konkrétními znalostmi o víně ze země, která určuje vývoj a směr tohoto velmi atraktivního odvětví. Francie vždy byla a stále je považována za nejdůležitější vinařskou zemí světa. Geologická a klimatická různorodost učinily z Francie jednu z nejpestřejších vinařských zemí na světě. Každá ze čtrnácti francouzských vinařských oblastí si po celá staletí kultivovala vlastní vinařskou kulturu. Právě pod vlivem různých přírodních podmínek zde zdomácněly nejrůznější odrůdy vinné révy a vyvinula se celá škála způsobů jejího pěstování. - Rozloha vinic ve Francii je 882 000 ha, čímž se řadí na druhé místo za Španělsko. Roční produkce vína činí 51 700 000 hl, toto číslo ji řadí na první místo na světě. V exportu vína je Francie opět první na světě, a to se 15 085 000 hl. Spotřeba vína na obyvatele za rok je 57 l (v ČR je to necelých 20 l). - - Základním principem označováním francouzských vín je apelační systém. Zatímco u tuzemských vín je nejdůležitějším identifikačním znakem odrůda vína, u francouzských vín je to region. Podrobný popis regionů Vás čeká na dalších stránkách katalogu. Kategorie vín Vin de Table (stolní víno) Jedná se o jednoduchá vína s minimálním obsahem alkoholu 8,5 %. Tato vína tvoří 18 % z roční produkce. IGP – nové označení pro Vin de Pays (zemské víno) 29 % z celkové produkce vína. Toto označení nese 141 apelací na 200 000 ha. A. O. V. D. Q. S. (Appellation d´Origine Vin délimité de Qualité supérieure) Podobné zatřídění jako A. O. C., jen s možností větších výnosů. Zatřídění podléhá posouzení komisí. 1 % z celkové roční produkce – 40 vinic, 8000 ha. A.O.C. (Appellation d´Origine contrôlée) Toto označení je přísně vázáno na danou oblast. Hlavním měřítkem apelačních pravidel je: kvalita, tradice, půda, klima, odrůdy, minimální obsah alkoholu, omezení sklizně, řez révy, hustota osázení, originalita. O přísnou kontrolu se stará INAO – Národní úřad pro kontrolu původu (přes 400 samostatných úřadů), 52 % z celkové produkce v 470 apelacích na 490 000 ha. Nadstavbou systému A. O. C. je Cru Bourgeois, Cru, Premier Cru, Grand Cru. Tato označení nesou nejkvalitnější zástupci francouzských vinic a vinařství. V každé oblasti je označení vín trochu odlišné a zabýváme se jimi konkrétně v popisovaných oblastech. 2 Francouzské vinařské pojmy, s kterými se můžete potkat. Assemblage Scelování neboli kupážování, blendování (angl. blend) vín různých odrůd, ročníků, parcel či tratí (crus) pro výslednou směs (cuvée). Barrique Je dubový sud o objemu 225 l (tato velikost má optimální poměr styku vína se dřevem) původně z Bordeaux. Používají se duby evropské nebo americké s výraznějším charakterem. Ve všech případech se jedná o dub bílý z rodu Genus Quercus. Při zrání v malých dubových sudech dochází k látkové výměně mezi vínem a dřevem, při které víno absorbuje řadu látek (laktony, aldehydy nebo třísloviny), které ovlivňují jeho budoucí chuť a charakter. Cépage Výraz, doslova znamená „odrůda révy“, bývá někdy používán na etiketě bezprostředně před uvedením odrůdy, zatímco množné číslo tohoto výrazu (cépages) se používá jako odkazu odrůdového množství v určitém cuvée. Château Výraz doslova znamená „zámek“ (šató) nebo „okázalý příbytek“. Zatímco mnohá vína lahvovaná v těchto statcích, „château“, skutečně pocházejí z nádherných budov, které lze bez přehánění označit jako zámky, mnohé mohou být skromné, některé nejsou nic víc než účelové stavby a některé pouhé stodoly. Côte, Côtes Stýkající se svah (svahy) nebo úbočí na jednom rozsáhlejším svahu nebo kopci. Coteaux Svahy a úbočí v kopcovité krajině vzájemně se nestýkající. Domaine Vinařská usedlost (domén). Moelleux Výraz doslova znamená jemné a hladké a obvykle označuje bohatý, středně sladký styl ve většině oblastí Francie, s výjimkou Loiry, kde se používá k označování skutečně bohatého, sladkého botrytického vína, čímž se odlišuje od výrazu demi-sec. Mis en Bouteilles au Château Označení pro plnění láhví v konkrétním Château („misabutej óšató“). Négociant – Eleveur Vinařská fi rma nakupující hotová vína pro další zpracování (élevage). Vína se následně scelují a lahvují a prodávají se pod značkou négocianta. Terroir Tento výraz francouzsky doslova znamená „půda“, ale ve vinohradnictví skutečně odkazuje v mnohem širším smyslu na souhrn pěstitelských podmínek v dané vinici, ke kterým patří nadmořská výška, poloha, klimatické podmínky a jakékoli další významné faktory, které by mohly ovlivnit růst a kvalitu révy a tím i kvalitu hroznů, které produkuje. francouzská vína a sýry cE1208_01-48.indd 2 11.4.12 18:18 6825_M