Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 22


Francouzská vína a sýry - strana 22

sýry/Val de Loire & Poitou-Charentes Val de Loire & Poitou-Charentes Loira je nejdelší řeka Francie a zámky kolem jejího toku jistě netřeba představovat. Údolí Loiry, tvořené mimo jiné oblastmi Anjou a Touraine, je známé jako zahrada Francie. Zdejší třešně jsou základem slavného likéru Guignolet, z hrušek odrůdy Belle Angevine se vyrábí lahodný dezert. Ve štolách po těžbě tufu, černého kamene, z něhož jsou postaveny i zdejší zámky, se pěstují žampiony champignons de Paris. Z Touraine pocházejí slavné uzeniny, jedinečná jsou i zdejší vína a samozřejmě sýry. Směrem na jih leží oblast Poitou-Charentes, jíž dominuje především rybářství, které má svůj domov v přístavu La Rochelle. Zdejší ústřice a mušle se po řece Charente dopravují do vnitrozemí. Nejslavnější komoditou oblasti je nicméně koňak rodící se ve městech Cognac a Jarnac. Ve vnitrozemí se rozkládají svěží louky i méně úrodné pláně. Na loukách se pase parthenaiský skot, na pláních zase kozy, z jejichž mléka vznikají zdejší kozí sýry. POULIGNY SAINT-PIERRE A. O. C. zrající sýr s bílou plísní bal.: 150 g cena za 150 g 90 84, 96,79* CHABICHOU DU POITOU A. O. C. měkký sýr bal.: 150 g cena za 150 g 90 107, 123,01* /Chabichou du Poitou K nejznámějšímu kozímu sýru se v této oblasti řadí Chabichou du Poitou. První část jména je odvozena od arabského slova chebli (koza), což dokládá jeho arabský původ, druhá označuje oblast, v níž sýr vzniká. Recept do Francie údajně přivezli v 8. století při svých výbojích Arabové. Sýr se vyrábí z nepasterovaného kozího mléka. Jde o měkký sýr ve tvaru válce nebo kuželu s průměrem 5 až 6 cm. Pod přirozeně suchou kůrkou s bílou plísní, která po dozrání dostane modravý nádech, se skrývá nasládlá sýrová hmota s lehce ořechovou příchutí. Sýr má označení A. O. C. Zraje 10 až 20 dní. CHEVRE DU POITOU měkký sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 200 g cena za 200 g 90 77, 88,81* CHEVRE CENDRÉ sýr v popelu bal.: 150 g cena za 150 g 90 49, 56,89* /Selles-sur-Cher SELLES-SUR-CHER A. O. C. měkký zrající sýr v popelu b bal.: 150 g c cena za 150 g 90 98, 112,75* 22 francouzská vína a sýry cE1208_01-48.indd 22 Blízkým příbuzným sýru Chabichou je Selles-sur-Cher, který vlastní jednu z nejstarších apelací ve Francii – označením A. O. C. se pyšní už od roku 1975. Pochází z přísně vymezené oblasti v okolí stejnojmenného městečka na březích řeky Cher. Vyrábí se z plnotučného syrového kozího mléka plemen Alpine a koz sánských. Vysrážená hmota tohoto sýra se ručně vkládá do kulatých forem a povrch se posype solí a popelem z dřevěného uhlí. Sýr pak zraje 10 dnů až 3 týdny, během nichž získá oříškovou chuť a vůni. *cena s DPH 11.4.12 18:37