Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 23


Francouzská vína a sýry - strana 23

CHEVRE DU POITOU sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 125 g cena za 125 g 90 65, 75,13* PETITS CHEVRES DOUX plnotučný měkký kozí sýr bal.: 200 g cena za 200 g 90 54, 62,59* Výroba sýrů LA BRIQUE DE CHEVRE sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 150 g cena za 150 g 90 45, 52,33* Pro obě tyto oblasti, které leží na pobřeží Atlantiku, jsou typické sýry z kozího mléka. Výroba kozích sýrů má ostatně často tradici ve vinařských oblastech. Obzvláště dobré víno se totiž rodí tam, kde réva „trpí“, tedy roste na kamenitých půdách, kde se nedaří téměř ničemu jinému, a kde se tudíž dají chovat jen kozy. Zároveň platí, že vinařské výnosy nikdy nebyly v těchto místech závratné, a proto si vinaři přilepšovali výrobou kozích sýrů. Kozy po příchodu kůzlete dávají mléko zhruba 9 měsíců. V průměru jsou to 4 litry denně, tedy asi 800 litrů za rok. Obsah tuku v kozím mléce je poměrně stálý, pohybuje se kolem 4 % a ke konci období dojivosti se dokonce výrazně zvyšuje. Kozí mléko je tak výrazně tučnější než mléko krav. Ze 100 litrů mléka se připraví přibližně 11 kilogramů sýra. Nepasterované mléko se filtruje, pak se zahřeje na 33 °C a nechá se vysrážet přírodními bakteriemi ze vzduchu. K podpoře tohoto procesu se přidává syřidlo. Vzniklá hmota se vloží do forem, které mohou mít různou velikost a tvar – k nejoblíbenějším patří kulaté sýry z 1 litru mléka. Po pár dnech sušení se sýry uloží do chladného a vlhkého sklepa, kde zrají minimálně 20 dní. Čím déle sýr zraje, tím je tvrdší, sušší a ostřejší. Jeho chuť se odvíjí od prostředí, v němž kozy žijí. BUCHETTE MELUSINE sýr s bílou plísní na povrchu PALET DE CHEVRE sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 180 g cena za 180 g 90 46, 53,47* bal.: 120 g cena za 120 g 90 34, 39,79* SAINT PAULIN jemný polotvrdý sýr bal.: 200 g cena za 200 g 41,90 47,77* *cena s DPH cE1208_01-48.indd 23 francouzská vína a sýry 23 11.4.12 18:38