Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 24


Francouzská vína a sýry - strana 24

ALSACE Alsasko leží v severovýchodním výběžku Francie a zdejš a zdejší ší podnebí je vhodné pro pěstování zejména bílého vína. vým Pohoří Vogézy chrání vinice před proměnlivým počasím ě přicházejícím od Atlantiku. Po chladné zimě s častým elmi slunečné né sněžením přichází obvykle dlouhé, suché a velmi slunečn pencový slín. léto. Geologické složení půdy je převážně vápencový slín. Apelační systém Alsace A.O.C. Pod označením A. O. C. Alsace se prodává 74 % vín z celého ho Alsaska, bílá vína tvoří 94 % z produkce. Apelace Alsace A. O. C. zahrnuje vína, která jsou převážně vyrobena z jedné odrůdy. Výjimkou je Edelzwicker nebo Gentil, který vzniká smícháním více odrůd. Jednoduchá rada zní: pokud na etiketě vína z apelace Alsace A. O. C. najdete označení odrůdy, jde o víno, při jehož výrobě byla použita jen tato odrůda. Pokud na etiketě není žádná odrůda specifikována, víno bylo smícháno z více odrůd. Někdy bývá na etiketě označena i konkrétní viniční trať, případně vesnice. Vína pod označením A. O. C. Alsace musejí být prodávána v láhvi zvláštního protaženého tvaru, tzv. flûte. Odrůdy pěstované v Alsasku jsou: Gewurztraminer, Muscat d´Alsace, Tokay Pinot Gris, Riesling, Sylvaner, Pinot blanc a jedinou červenou odrůdou je Pinot noir. Alsace rozloha 20 000 ha Alsace Grand Cru A.O.C. Označení Alsace Grand Cru A.O.C. přísluší vínům, která mají všechny typické znaky pro místní terroir (tedy kombinaci půdy, klimatu a místních podmínek). Vína pocházejí z 51 lokací rozdílné rozlohy (od 3 do 80 hektarů) po celém Alsasku. Etiketa vína vždy musí obsahovat informaci o roku sklizně, identifikaci jedné z 51 lokací a odrůdu. Vína s označením Alsace Grand Cru A. O. C. můžou být vyrobena z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Tokay Pinot Gris a Muscat d´Alsace. Roční výroba vína Alsace Grand Cru A.O.C. je kolem 45 000 hl, tedy asi 4 % z celkové produkce vína v Alsasku. 24 francouzská vína a sýry cE1208_01-48.indd 24 11.4.12 20:52