Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 28


Francouzská vína a sýry - strana 28

CHAMPAGNE Divoká vinná réva rostla na křídové půdě oblasti řed Champagne již mnoho desítek let před Kristem, áme ale historie šampaňského, jak ho známe dnes, začíná na sklonku 17. století. odoby Za zakladatele a objevitele dnešní podoby nský Champagne je považován benediktinský mnich Dom Pérignon. 1 2 C Cham Champagne Dvě hlavní města Champagne jsou Remeš1 a Epernay 2 ležící 140 km od Paříže. rozlo rozloha 34 000 ha gionů: Oblast Champagne se dělí na pět regionů: arne, Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Aube. Apelační systém Grand Cru 17 obcí Premier Cru 44 obcí A.O.C. Champagne 245 obcí V součastnosti je v Champagne pět tisíc producentů vína a čtrnáct tisíc vinohradníků. K výrobě Champagne se používají tři odrůdy: Chardonnay – 28 % celkové plochy Pinot Noir – 39 % celkové plochy Pinot Meunier – 33 % celkové plochy Champagne rozlišujeme dle obsahu cukru, označení ročníkem a použitím odrůd. Obsah cukru: Brut nature – obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr a nebyl použit dozážní likér. Extra brut – obsah cukru se pohybuje mezi 0–6 g na 1 litr. Brut – obsah cukru je nižší než 12 g na 1 litr. Extra dry – obsah cukru se pohybuje mezi 12–17 g na 1 litr. Sec – obsah cukru se pohybuje mezi 17–32 g na 1 litr. Demi-sec – obsah cukru se pohybuje do 50 g na 1 litr. Doux – obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr. dle odrůd: Blanc de Blancs – víno je vyrobeno pouze z odrůdy Chardonnay. Blanc de Noirs – vyrábí se pouze z modrých odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Rosé – může být vyrobeno pouze z modrých odrůd, ale může jít i o směs červeného a bílého vína. dle označení ročníkem: Neročníková vína (sans millésime) – je základní produkt každého domu, tvoří 80 % celkové produkce. Ročníková vína (millésime nebo vintage) – tato vína se produkují pouze v letech s výbornými klimatickými podmínkami. Často vyzrávají ještě několik let v láhvi. Cuvée de Prestige – většinou jde o nejlepší víno, které vinařství vyrábí. Pochází pouze z vynikajících ročníků a nejlepších vinic. Může se vyrábět i neročníkové. 28 francouzská vína a sýry cE1208_01-48.indd 28 11.4.12 20:43