Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 33


Francouzská vína a sýry - strana 33

RACLETTE PLÁTKY bal.: 400 g cena za 400 g CHABLIS CHALANCEY 90 129, 148,09* měkký zrající sýr omývaný vínem Chablis bal.: 200 g cena za 200 g 118,90 135,55* PETIT BOUCHON měkký zrající sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 150 g cena za 150 g 90 67, /Raclee Raclette je polotvrdý sýr z kravského mléka s kořeněnou chutí. Dobře se taví a po zahřátí je ještě aromatičtější. Slouží k přípravě stejnojmenného jídla z rozpuštěné sýrové hmoty. Původ jeho jména je ve francouzském slovu racler, což znamená seškrábnout. Vyrábí se jako kulatý bochník o váze 6 kg, zraje asi 6 měsíců. 77,41* /Comté A. O. C. Comté je polotvrdý sýr z mléka krav, které se v letních měsících pasou na pastvinách v pohoří Jura. Protože na výrobu jediného obrovského kola sýra Comté o průměru 50 až 70 cm, které váží kolem 30 až 55 kg, bylo potřeba asi 500 litrů mléka, sdružovali se jurští hospodáři už od středověku do sýrařských sdružení. Ta byla provozovateli tzv. fruitières – družstevních sýráren. Tyto sýrárny existují dodnes a dodnes se v nich vyrábí sýr Comté stejným způsobem. Tradice výroby však sahá až do dob před naším letopočtem a byla oceněna mimo jiné i tím, že Comté dostal již v roce 1952 označení A. O. C. Sýr se vyrábí z nepasterovaného mléka montbéliarského skotu, které je velmi tučné. Poté, co se sýrová hmota vylisuje ve formě ze smrkového dřeva, umístí se do zracího sklepa, kde se pravidelně natírá nasyceným roztokem soli a obrací. Proces zrání trvá nejméně 90 dnů, častěji však 18 až 24 měsíců. Čím déle sýr zraje, tím má jemnější ovocnou chuť a výraznější aroma, které připomíná oříšky. Tvrdá kůra skrývá žluté těsto s výraznými oky velikosti třešně. Sýr se prodává s hnědou nebo zelenou stuhou, přičemž zelená je známkou excelentní kvality. COMTE A. O. C. polotvrdý zrající sýr bal.: 150 g cena za 150 g 49,90 56,89* Soufflé se sýrem Comté ffl sýrem Comté ý m m 6 porcí Ingred grediencie Ingrediencie 250 ml mléka, 200 g strouhaného sýra Comté, 3 polévkové lžíce hladké mouky, hladké ladké 6 vajec, 50 g másla, muškátový oříšek, pepř, sůl vaje vajec, Troubu předehřejeme na 200 °C. Misky na soufflé vymažeme máslem a vysypeme moukou. Poté postupně rozklepneme všechna vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme horké mléko a 6–7 minut vaříme. Ochutíme solí, pepřem a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku. Do takto připraveného bešamelu pečlivě vmícháme žloutky a přidáme strouhaný sýr Comté. Z bílků a špetky cukru vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do připravené směsi. Jakmile je hotová, rozdělíme ji do misek, které vložíme do předehřáté trouby. Snížíme Jakmile je h ile do předehřáté předeh Sníží S ížíme tepl teplotu teplotu na 180 °C a pečeme 15–20 minut, dokud soufflé nevyběhne a povrch nezeufflé zlátne. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. *cena s DPH cE1208_01-48.indd 33 francouzská vína a sýry 33 11.4.12 18:51