Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 37


Francouzská vína a sýry - strana 37

sýry/Provence Provence Snad žádná jiná francouzská oblast nenabízí takovou rozmanitost krajiny. Camargue, kraj černých býků a bílých koní, kde se země prolíná s mořem, Azurové pobřeží s palmami a citrusovými háji, papežský Avignon obklopený ovocnými a zeleninovými plantážemi, Haute-Provence s voňavými levandulovými poli a samozřejmě Vaucluse, nejdůležitější dodavatel lanýžů na světě. Chová se tu skot, ovce i kozy a stejně jako krajina je pestrá i nabídka zdejších sýrů. Ty se vyrábějí především z kozího mléka a ve většině případů jde o měkké sýry. 90 118, 135,55* BANON A. O. C. měkký sýr zabalený v kaštanovém listu bal.: 100 g cena za 100 g SAINT-FELICIEN měkký sýr s výrazným aroma bal.: 180 g cena za 180 g 00 95, 108,30* /Banon A. O. C. Nejslavnějším kozím sýrem z oblasti Provence je sýr Banon, který se rodí v oblasti Haute-Provence a nese jméno zdejšího města. Vyrábí se ručně z čistého kozího mléka. Po dvou týdnech afinace se ochutí bylinkami (nejčastěji saturejkou) či pepřem, zabalí se do listů kaštanovníku, aby se zamezilo přístupu vzduchu, a převáže lýkem. Takto zraje minimálně 15 dní. Má tvar kola o průměru 8 cm a vyznačuje se jemnou smetanovou chutí. PETIT GRES DE PROVENCE měkký krémový sýr /Saint-Félicien – jde o tzv. dvousmetanový sýr, což znamená, že během jeho výroby se přidává smetana. Díky tomu má tento velmi měkký, až mazlavý sýr z kravského mléka mírně nakyslou chuť a vysoký obsah tuku, kolem 60 %. Zraje 2 až 6 týdnů a vzhledem ke své konzistenci se někdy prodává ve vaničkách či miskách. bal.: 100 g cena za 100 g 90 99, 113,89* Zapékaná Zapékaná čekanka se sýrem Saint Félicien Saint-Félicien porce 4 porc orce Suroviny 4 čekanky, 120 g sýra Saint-Félicien, 1 lžíce másla, sůl, pe ůl, pepř Troubu nastavíme na funkci gril. Omyté a očištěné hlávky čekanky osušíme a podélně rozkrojíme. Na pánvi rozpustíme máslo a osmažíme půlky čekanek z obou stran. Během smažení zeleninu osolíme a počkáme, dokud nezměkne na povrchu. Jakmile je hotová, necháme ji vychladnout. Poté každé čekance zvedneme dva listy a vložíme pod ně plátek sýra. Takto upravenou zeleninu nasklád m naskládáme do zapékací misky, navrch položíme ještě jeden plátek sýra a těsně naskládáme d ně d vlo a posypeme přem před vložením do trouby pokrm osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem. vložením pepřem. Hned Hned po změknutí a zezlátnutí sýra vyjmeme čekanky z trouby a podáváme. a podá podáváme. *cena s DPH cE1208_01-48.indd 37 francouzská vína a sýry 37 11.4.12 18:58