Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 40


Francouzská vína a sýry - strana 40

LANGUEDOC-ROUSSILLON 7 Nejrozlehlejší vinařská oblast Francie se rozkládá na jihu podél středomořského pobřeží na jihozápad od Nîmes až po španělské hranice, směrem na západ k Toulouse, do okolí města Carcassonne. Klima je zde typicky středomořské se suchými a velmi teplými léty, teplým podzimem a sluncem prosvícenou zimou s několika málo deštivými dny. Průměrná roční teplota je 14 °C. Protože je to oblast rozsáhlá, jednotlivé apelace se liší jak strukturou podloží, tak půdními podmínkami. Z toho vyplývá i různorodost každého vína nejen v samotné apelaci, ale i od každého producenta. Podobnost s víny z jižní části údolí Rhôny je daná odrůdovým složením: modré odrůdy – Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Merlot; bílé odrůdy – Grenache blanc, Maccabeu, Picpoul, Tourbat, Clairette, Chardonnay. Avšak „terroir“ od hlubokých aluviálních zemin v nížinách  po krystalickou břidlici a vápencové drtě na svazích skalnatých vinic dává vínům svůj vlastní a nenapodobitelný ráz. V celkovém pojetí se tato vína vyznačují velkou ovocnou strukturou s většinou hladkými taniny. Apelační systém I když oblast produkuje většinu stolních a zemských vín (Vin de Table, Vin de Pays – nově IGP), proslavila se sladkými přírodními víny. Její vína denominace A.O.C. jsou vynikající. Nejznámější apelace jsou: Côtes du Roussillon1, Collioure2, Fitou3, Minervois4, Faugères5, Corbières6, Coteaux du Languedoc7, Blanquette de Limoux8, Saint-Chinian9. 5 9 4 8 6 Languedoc-Roussillon 3 rozloha 380 000 ha 1 2 Vi d Vins doux naturels l /sladký odkaz templářských rytířů Vin doux naturel (přírodně sladké víno) přišlo na svět v roce 1285, když se příslušníkovi templářského řádu Arnaldovi de Villanova podařilo vydestilovat alkohol z vína podle arabského receptu. Při experimentech s alkoholem přišel na to, že může alkohol použít k zastavení fermentačního procesu a uchovat ve víně část přírodního cukru. Díky použití jeho metody, nazývané mutage (zastavení kvašení), měla trvanlivá, přírodně sladká vína obrovský úspěch ve středověku i dávno po něm. Vins doux naturels dostala svou A.O.C. již v roce 1936. Z oblasti Roussillon pochází 90 % francouzských přírodně sladkých vín. Čtyři hlavní odrůdy, z kterých se smějí tato vína vyrábět, jsou: Muscat, Maccabeu, Malvoisie, Grenache noir. 40 francouzská vína a sýry Bez názvu-3 40 11.4.12 18:57