Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 42


Francouzská vína a sýry - strana 42

sýry/Auvergne & Causses Po Alpách a Pyrenejích je Auvergne nejvýše položenou oblastí Francie. Za svou výšku vděčí sopkám, samozřejmě již dávno vyhaslým. Většina zdejších staveb však má typickou černou barvu sopečných hornin a díky vulkanické činnosti je v Auvergne mnoho pramenů, z nichž se čerpá minerální voda. Sopečná půda, bohatá na hořčík a draslík, zároveň vytváří charakteristickou chuť místní zeleniny, luštěnin i sýrů. Zdejší sýrařská oblast je jednou z nejslavnějších vůbec. Začíná v Aveyronu v oblasti Causses, která je součástí Auvergne, a pokračuje směrem na sever přes Massif Central (Francouzské středohoří). Auvergne se pyšní horskými pastvinami, na nichž dodnes rostou hořce, lékořice, arnika či lomikameny. Právě na nich se pasou odolná plemena aubrackého a salerského skotu, který má velmi tučné mléko. To se zpracovává přímo na pastvinách, a protože z hor je na trh daleko, jsou zdejší sýry vhodné k dlouhému skladování. V oblasti se vyrábí celkem 6 sýrů s označením A. O. C. FOURME D´AMBERT A. O. C. polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní bal.: cca 2,2 kg cena za 1 kg 90 229, 262,09* LE PETIT SAINT-NECTAIRE A. O. C. měkky sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 600 g cena za 600 g 90 169, 193,69* BLEU D´AUVERGNE A. O. C. polotvrdý sýr s vnitřní modrou plísní bal.: 125 g cena za 125 g 90 33, 38,65* /Bleu d’Auvergne Bleu d’Auvergne je nejmladším, ale možná nejproslavenějším sýrem tohoto regionu. Vyrábí se teprve od poloviny 19. století, a to z kravského mléka, které se naočkovává plísňovou kulturou. Když se vyklopí z formy, nasolí se a probodá jehlami, aby se podpořil růst plísní. Sýr s modrou plísní s pikantní chutí zraje minimálně 4 týdny v chladných vlhkých sklepích. Zapékané brambory hruškami sýrem Bleu d’Auvergne Zapékané brambory s hruškami a sýrem Bleu d Auverg ap p m y m ý m 4 porce porc orce Suroviny Surov ny urovi 500 g brambory, 350 g bešamel, 2 hrušky, 100 g sýr Bleu d’Auvergne, sůl, pepř 00 bra Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory a hrušky omyjeme a oloupáme. Brambory nakrájíme na tenké plátky, hrušky nejprve podélně rozkrojíme a poté je nakrájíme na rovnoměrné silnější plátky. Na dno zapékací formy naskládáme vrstvu brambor, poté všechny hrušky a posypeme polovinou rozdrobeného sýra. Takto připravený připrave připravený základ pokryjeme polovinou bešamelu, osolíme a okořeníme čerstvě bešamelu, m čerstvě stvě umletým pepřem. Jako vrchní vrstvu naklademe zbývající brambory, přidáme bešanakl aklademe áme bešamel a vše posypeme zbytkem sýra. Připravený pokrm zapékáme 40–45 minut. em sýra. sýra 40–45 0–45 fr francouzská vín 42 francouzská vína a sýry Bez názvu-3 42 *cena s DPH 11.4.12 18:55