Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Francouzská vína a sýry

Platnost od 25.4. do 22.5.


Francouzská vína a sýry - strana 44


Francouzská vína a sýry - strana 44

N Normandie & Ile de France & Centre H Historie Normandie, území na břehu A Atlantiku, se začala psát už kolem roku 9 900, kdy sem připlul Rollo se skupinou V Vikingů a usídlili se okolo dnešního R Rouenu. Zdejší pláže pak prosluly invazí a amerických a britských vojsk v roce 1944. N Normandie je proslulá špičkovou kvalitou m mořských plodů, jako jsou hřebenatky a a platýzi. Je také domovem velké p populace jabloní, z jejichž plodů se vyrábí j jablečný mošt a calvados. V neposlední ř řadě Normandii proslavila celá řada sýrů, z z nichž nejslavnější je Camembert. COEUR NEUFCHATEL A. O. C. měkký sýr s bílou plísní na povrchu bal.: 200 g cena za 200 g 90 81, 93,37* PONT L´EVEQUE A. O. C. měkký vyzrálý sýr s výraznou vůní bal.: 220 g cena za 220 g 90 114, 130,99* CAMEMBERT DE CAMPAGNE PRESIDENT CAMEMBERT měkký sýr s jemnou kůrkou a typickou bílou plísní na povrchu bal.: 250 g cena za 250 g bal.: 250 g cena za 250 g sýr s bílou plísní na povrchu 90 59, 68,29* 90 59, 68,29* /Camembert Tajemství výroby Camembertu objevila Marie Harelová z vesničky Camembert asi před 200 lety. Už 90. letech 19. století byl tak proslulý, že se stal nejnapodobovanějším měkkým sýrem na světě. V roce 1983 získal označení A. O. C. a od té doby se pravý Camembert de Normandie smí vyrábět jen v oblastech Calvados, Eure, Manche, Orne a Seine-Maritime. Základem sýra je nepasterované kravské mléko, typické peříčkové plísně na povrchu se dosáhne přidáním penicilinových kultur. Zrání trvá nejméně 21 dní (ideálně 30 až 35 dní) a během této doby se sýr každý druhý den obrací. Pod bílou kůrkou se pak skrývá měkká, jasně žlutá hmota (je-li bílá, je sýr málo zralý) s výraznou vůní, která se mění – jak sýr stárne, je stále palčivější. Sýr ve tvaru kola se prodává v typických dřevěných krabičkách a vyprodukuje se ho asi 14 500 tun ročně. 44 francouzská vína a sýry Bez názvu-3 44 *cena s DPH 11.4.12 18:54