Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - chuť Asie

Platnost od 10.2 .2016 do 8.3 .2016


Epikure - chuť Asie - strana 20



















































     

Epikure - chuť Asie - strana 20

Sp e c iá l SLADKÉ DÁRKY Nejen Valentýn je příležitostí udělat partnerovi radost snoubením kvalitní čokolády a špičkového vína nebo kulinárními schopnostmi při výrobě domácích pralinek. M luvíme-li o  jemném rozplývání na jazyku, sladkosti či jemné pikantnosti, můžeme mít na mysli dobré víno nebo kvalitní čokoládu. Podobně bývá aplikován francouzský termín „terroir“, který se používá především v  souvislosti s  vinnou révou, uplatnit se však může také v případě kakaa. Popisuje vliv přírodních podmínek místa, v němž plodina roste a  jejichž souhrou posléze vznikne nezaměnitelný produkt. SPRÁVNÁ DEGUSTACE Při ochutnávání vysoce kvalitní čokolády platí stejná pravidla jako při degustaci vína: nejprve si ji prohlédnete, poté k  ní 20 cE1605_01-24.indb 20 přivoníte a  nakonec ji necháte pozvolna rozpustit na patře. Kvalitní výrobek se pozná podle pevné konzistence a  ostrého křupnutí při lámání. Měl by mít hedvábný povrch a  stejně jako dobré víno vynikat komplexní vůní – od pražených nót kakaa až po květinové, ovocné a pikantní tóny. Rozmanitost by neměla chybět ani v chuti  – čím intenzivnější a  složitější hru příchutí čokoláda nabízí (květinové, ovocné, zemité, chutě čaje, kávy, koření či ořechů), tím je lepší. Kromě toho musí být harmonická a  vyrovnaná, měla by obsahovat hořké a sladké tóny i trochu kyselosti. Převážně sladká chuť často naznačuje, že výrobce chtěl zakrýt nedostatek kakaa pomocí přemíry cukru. SNOUBENÍ CHUTÍ Vzhledem k  podobnostem zmíněným v  úvodu lze nejrůznější druhy čokolády úspěšně kombinovat s  rozmanitými typy vína. Čistě mléčná se díky své sladkosti a  jemnému rozplývání na jazyku hodí k vínům s vysokým obsahem zbytkového cukru. Tmavá čokoláda je ideálním partnerem silných a bohatých červených vín. Vysoký obsah kakaa v  hořké čokoládě však vytváří trpký pocit v  ústech, proto by neměla být kombinována s červenými víny s  vysokým obsahem třísloviny. Výbornou protiváhu ke svíravosti a  trpkosti čokolády tvoří jemná fortifikovaná vína olejovité konzistence. WWW.EPIKURE.CZ 1/26/16 11:13 AM