Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - libové maso

Platnost od 23.3 .2016 do 19.4 .2016


Epikure - libové maso - strana 15



















































     

Epikure - libové maso - strana 15

PŘÍSNÉ DĚLENÍ DUŠENÝCH ŠUNEK Tuzemská produkce se podle vyhlášky 264/2003 Sb. pro maso a masné výrobky dělí na: nejvyšší jakost: minimálně 16 % čistých svalových bílkovin výběrovou jakost: minimálně 13 % čistých svalových bílkovin standardní jakost: minimálně 10 % čistých svalových bílkovin První dva druhy nesmějí obsahovat další živočišné ani rostlinné bílkoviny, barviva, vlákninu a škrob. Šunky vyrobené z jiného masa než z  vepřové kýty musejí být označené živočišným druhem a  částí, z  níž jsou vyrobeny (například kuřecí prsní šunka). ITÁLIE Prosciutto di Parma s pěticípou srdcovou korunou na kůži patří k nejslavnějším italským šunkám. Produkty s tímto označením se smějí vyrábět výhradně v  okolí Parmy mezi řekami Taro a Baganza, kde jsou pro zrání šunky nejlepší klimatické podmínky. Jemné, nasládlé a  poměrně tučné maso z  prasat chovaných ve vepřínech a  přikrmovaných syrovátkou se ručně nasolí čistou mořskou solí, kůží nekrytá část se potře pastou ze sádla, rýžové moučky a  pepře, aby nedošlo ke kontaminaci, a  poté minimálně rok zraje na vzduchu. Prosciutto di San Daniele označená vypálenými písmeny SD pochází z  kraje Friuli. Prasata, z  jejichž zadních kýt se vyrábí, žijí venku, mají dostatek pohybu a živí se mimo jiné žaludy, které dodávají šunce specifickou chuť. Maso i  výsledný produkt jsou méně tučné. Po nasolení se kýty s ponechanou stehenní kostí suší na vzduchu ve velkých sušárnách bez klimatizace. Horský vzduch doprovázený teplým jadranským větrem je pro zrání ideální. Proces trvá jeden až dva roky, maso totiž musí ztratit asi třetinu předchozí hmotnosti. Za vyšší cenou šunky stojí pracnost přípravy, poměrně malá produkce a přísné kontroly. Mezi Italy je nejoblíbenější Culatello z  Pádské nížiny. Nejkvalitnější střední část kýty nasolená mořskou solí se suší 6–12 měsíců v přírodním střevě. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1608_01-24.indb 15 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 15 3/8/16 12:03 PM