Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - libové maso

Platnost od 23.3 .2016 do 19.4 .2016


Epikure - libové maso - strana 21



















































     

Epikure - libové maso - strana 21

V KŘEPELČÍ Vajíčka snášená křepelkami jsou asi pětkrát menší než slepičí, zato obsahují daleko více zdraví prospěšných látek. Jsou považována za cenný zdroj energie, nevyvolávají alergie a  navíc se jim připisují preventivní účinky proti civilizačním chorobám. Jejich poznávacím znamením je kromě malého rozměru kropenatá skořápka. Předností křepelčích vajíček je rovněž nízké riziko salmonelózy, za což vděčí silné podskořápkové bláně a  také vyšší odolnosti křepelek proti infekcím obecně. JAK JE PŘIPRAVIT Křepelčí vajíčka lze upravovat stejně jako slepičí. Hodí se k  přípravě omelet, jí se vařená i  smažená, uplatní se při výrobě majonéz a  pomazánek. Velmi často se používají jako „dekorativní“ prvek do zeleninových a  bramborových salátů, na kanapky a  obložené chlebíčky. Lze je obalit směsí mletého masa a  upéct, oblíbená jsou také jako vložka do polévek – v podobě ztraceného vejce skvěle doplní například kulajdu. KACHNÍ Kachní vejce váží zhruba 90 gramů a vyznačují se olejnatou chutí. Obsahují velké množství bílkovin a  oproti slepičím i  více tuku. Ke konzumaci je třeba vybírat absolutně čerstvé kusy s  nejkratší dobou od snůšky, protože jsou kvůli větším pórům ve skořápce náchylnější k infekcím. JAK JE PŘIPRAVIT? Z výše uvedených důvodů se kachní vejce používají výhradně k tepelnému zpracování, k  výrobě majonézy se rozhodně nehodí. Chutnají ve formě omelety i  natvrdo uvařená a  cukráři z  nich s  oblibou pečou moučníky, které jsou díky vyššímu obsahu tuku jemné a vláčné. PŠTROSÍ FRITTATA PŠTROSÍ HUSÍ Vejce hus domácích mají obdobné vlastnosti jako kachní – i v tomto případě platí zvýšené riziko výskytu bakterií, které je předurčuje výhradně k  tepelné úpravě. Rozdíl spočívá především ve velikosti – husí vejce váží průměrně 150 gramů. JAK JE PŘIPRAVIT? Husí vejce, ideálně z domácího chovu, se výborně hodí do buchet a  koláčů, lze je také uvařit natvrdo (počítejte asi s 15 minutami varu) nebo použít k výrobě svítku a jiných druhů zavářek do polévky. Pštrosí vejce jsou zhruba dvacetkrát větší než jejich slepičí příbuzní a jeden kus váží okolo 1,5 kilogramu. Nutriční hodnotou se blíží křepelčím vajíčkům, oproti ostatním druhům mají vyšší podíl žloutku, ale obsahují jen minimum cholesterolu. JAK JE PŘIPRAVIT? Pštrosí vejce v  podobě obřího volského oka zasytí celou rodinu, vhodné je i  na omeletu s pikantním sýrem, bramborovou frittatu nebo jako pojivo do moučníků. Pokud dostanete chuť na pštrosí vejce natvrdo, musíte je vařit minimálně 90 minut. Křepelčí vejce Vejce „M“ Vejce „L“ Vejce „M“ z podestýlky • bal.: 12 ks • cena za 1 ks • bal.: 30 ks • cena za 1 ks • bal.: 15 ks • cena za 1 ks • bal.: 30 ks • cena za 1 ks 2,30 2, 2,33 2, 2,70 3, 2,70 3, 65* 68* 11* fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1608_20-23.indd 21 archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimghtml.sh~ mkimg.sh mkimg.sh~ nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ nahledy-detaily2014.xml nahledy-detaily2014.xml~ nahledy-detaily2015.xml nahledy-detaily2015.xml~ nahledy-detaily2016.xml nahledy-detaily2016.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH ejce jsou nepostradatelnou a  velmi univerzální ingrediencí. Hodí se do studené, teplé, slané i  sladké kuchyně a  zvládají hlavní i  vedlejší role. Jejich předností je vysoký obsah bílkovin, navíc žloutek dodává tělu vitamin D a tuk. Slepičí vejce dlouho nespravedlivě provázela pověst zdravotního škůdce, a  to kvůli údajnému zvyšování množství cholesterolu v  krvi. Tento mýtus byl naštěstí postupem doby vyvrácen a  moderní výživa s  vejci počítá jako s  kvalitní a vyváženou potravinou. 11* tw i tte r. c o m / m a k ro cr 21 3/9/16 11:34 AM