Aktuálníletáky.cz   

Makro leták - tento týden : Epikure - libové maso

Platnost od 23.3 .2016 do 19.4 .2016


Epikure - libové maso - strana 9



















































     

Epikure - libové maso - strana 9

M ladá chutná zelenina je plná hodnotných živin. Pro maximální využití jejího potenciálu je třeba ji kupovat čerstvou a  zbytečně neváhat s  přípravou. Zejména mladá mrkev by měla být zpracována co nejdříve. Lze ji krátce povařit, případně servírovat syrovou, skvěle se hodí do zeleninových salátů nebo k namáčení do dipů. Mrkev lidé používali jako léčivou rostlinu již v  dávných dobách, její obliba vydržela dodnes především díky vynikající stravitelnosti a  řadě nutričních předností. Obsahuje totiž mnoho beta-karotenu (provitamin A), vitaminu K, kyseliny listové, draslíku, vápníku a  železa. Jako jeden z  nejdůležitějších druhů zeleniny se pěstuje po celém světě. Kromě jasně oranžové existují také bílé, žluté, tmavě červené nebo fialové odrůdy. do polévek a  dušených pokrmů. Mrkev oplachujte až těsně před použitím, dřívější kontakt s  vodou způsobí rychlejší uvadání. Opravdu mladé kořeny stačí jemně očistit kartáčkem pod tekoucí vodou – ve slupce se totiž ukrývá velké množství cenných složek. Abyste tělu usnadnili vstřebání provitaminu A, přidejte k mrkvi trochu tuku, stačí několik kapek olivového oleje. VÝŽIVNÁ SLUPKA Mrkev vděčí za sladkou chuť relativně vysokému obsahu cukru (asi 6 %), díky němuž je oblíbená i  u  dětí. Její čerstvost se nejlépe pozná podle pevnosti a  hladkosti kořenů – je-li v dobré kondici, vydrží v  chladničce asi týden. Koupíte-li svazek, ihned odstřihněte listy, které by zbytečně braly kořenům vlhkost, lze je přidat HRÁŠEK Mladé lusky jsou křehké a výrazně sladší než později sklizené plody. Na rozdíl od většiny ostatních luštěnin je lze konzumovat i se slupkou. Plnou sladkost však získají až krátkým povařením. Pyšní se vysokým podílem sacharidů, kvalitních bílkovin, spoustou vitaminu K a C, kyseliny listové, draslíku, železa a  zinku. Na rozdíl od ostatních luštěnin nezpůsobují nadýmání. Vybírat můžete z  cukrového a italského plochého hrášku, což je vlastně botanicky vikev. Ve spodní přihrádce chladničky lusky zůstanou ve vzduchotěsném sáčku nebo zabalené do vlhkého hadříku čerstvé až pět dní. Před vařením je opláchněte studenou vodou a  nechte dosucha okapat. Vždy položte dva až tři lusky na sebe, odřízněte tvrdé konce a pomocí nože vytáhněte podélná vlákna – obtížně se žvýkají a mohla by pokazit požitek z pokrmu. VÍTE, ŽE… … hrách býval považován za potravinu určenou jen pro vyšší vrstvy? Nechyběl ani na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. V  roce 1433 se dokonce soud ve Velké Británii usnesl, že člověk musí být alespoň baron, aby směl jíst hrášek. fa c e bo o k . c o m / m a k ro . c z cE1608_01-24.indb 9 tw i tte r. c o m / m a k ro cr 9 3/8/16 12:02 PM